Debut Tomáše Hobzeka

Vydáno 05.06.2010 | autor: PR

Bubeník Tomáš Hobzek natočil vynikající sólové album s mezinárodně obsazeným kvartetem. Album Stick It Out pokřtěné 2. června právě vyšlo.

Debut Tomáše Hobzeka Debut Tomáše Hobzeka

Počátkem června 2010 vychází na labelu Animal Music debutové sólové album Tomáše Hobzeka, jednoho z nejvýraznějších hudebníků mladé české jazzové generace. Hobzek stál u zrodu oceňovaného souboru Organic Quartet Ondřeje Pivce, s nímž sbíral ceny zejména za debutové album Don´t Get Ideas (2006) a v loňském roce jako člen moderně znějící jazzové formace Points získal několik prestižních ocenění na evropských festivalech. Na labelu Animal Music se dosud Hobzek objevil na albu Organic Quartetu Never Enough (2007), následně na albu Ondřeje Pivce Overseason natočeném v New Yorku (2008) a naposledy na debutovém albu Points (2010). Právě vycházející album Stick It Out je Hobzekovým prvním ryze sólovým počinem, neboť je z většiny založeno na jeho autorské tvorbě a jeho interpretačních vizích.

 

 

K nahrávání Hobzek pozval vynikající spoluhráče – z New Yorku přiletěl mladý a nesmírně invenční klavírista Dan Tepfer, na kontrabas hraje Tomáš Liška, Hobzekův spoluhráč z Points, člen mnoha sestav napříč hudebními žánry a autor vlastního akusticky laděného alba Invisible World, které získává od svého vydání koncem loňského roku velmi příznivé ohlasy a na tenor saxofon hraje Cyrille Oswald, v Praze usazený Holanďan, který letos již vydal na labelu Animal Music vlastní (čtvrté) sólové album. Hobzekovy skladby (a po jednom autorském příspěvku též od Lišky a Tepfera) postavené na nosných tématech zde zaznívají v přesvědčivé a invenční interpretaci tohoto mezinárodně obsazeného kvarteta.

Album bylo nahráno ve studiu Svárov ve spolupráci se zvukovým mistrem Lukášem Martinkem, mix provedl Milan Cimfe ve studiu Sono Records, mastering Gene Paul ve studiu DB Plus v New Yorku. Obal alba je dílem grafika Aleše Najbrta a fotografa Standy Merhouta.

Album obsahuje tyto skladby:

1. Red Land Town (Tomáš Hobzek)
2. On That First Day (Tomáš Hobzek)
3. Psychical Revue (Tomáš Liška)
4. Shorterage (Tomáš Hobzek)
5. Pet (Tomáš Hobzek)
6. All I Heard Was Nothing (Dan Tepfer)

7. Blue (Tomáš Hobzek)

 



Album bylo pokřtěno koncertem dne 2.6.2010 v pražském klubu JazzDock.

Tomáš Hobzek (*1980) začal se studiem bicích nástrojů na Plzeňské konzervatoři a již v průběhu studia se stal členem orchestru plzeňského Divadla J. K. Tyla. V roce 1999 absolvoval Pražskou jazzovou dílnu, stál u zrodu kvintetu Adam‘s Apple a jako host začal hrát na bicí v kapelách Milana Svobody. Spolu s Helenou Markovou založil kapelu Work In Progress, kde se postupně začal uplatňovat také jako skladatel.

 

V roce 2004 vstoupil na Vyšší odbornou školu při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a postupně začal pronikat na pražskou jazzovou scénu. Stal se členem tria Davida Dorůžky, Organic Quartetu Ondřeje Pivce, Tria Vojtěcha Procházky, obou kapel Romana Pokorného, Tria Christiana Rovera a jako host vystupoval v dalších kapelách. Jako bubeník tria Davida Dorůžky se účastnil mezinárodní soutěže ve španělském Getxu (2005) a v témže roce s kapelou Organic Quartet vyhrál soutěž na Phillips international jazz festivalu. O rok později se stejnou kapelou získal cenu Akademie populární hudby (Anděl) v kategorii Jazz a Blues za rok 2006. Na podzim roku 2007 odjel Hobzek „na zkušenou“ do New Yorku, kde mimo jiné absolvoval soukromé lekce s bubeníkem Kendrickem Scottem (Terence Blanchard band) a spolu s varhaníkem Ondřejem Pivcem zde natočil album Overseason (Animal Music, 2008). Jako člen kapely Points (kvarteto bez harmonického nástroje) získal v roce 2009 několik ocenění na zahraničních festivalech, především vítězství v prestižním festivalu ve španělském Getxu. Points v roce 2010 vydali na labelu Animal Music debutové album.


Zdroj: 2media
zavřít