Nové album Yellow Sisters

Vydáno 08.06.2010 | autor: PR

Svým albem Singalana zapůsobily čtyři zpěvačky Yellow Sisters zjevení na české hudební scéně. Nyní, tři roky po té, přicházejí v nezměněné sestavě s novým albem Tubab Woman

Nové album Yellow Sisters Nové album Yellow Sisters

Vpravdě rozdílné album oproti debutu vytvořil kvartet zpěvaček Yellow Sisters. Nové album rozhodně vystoupilo z vod worldmusic, přestože právě úvodní a titulní skladba Tubab Woman je skladbou tohoto žánru. V dalších písničkách Yellow Sisters svůj zpěv koření ingrediencemi r´n´b, ambient, soul, funky a dalšími voňavými hudebními přísadami. „Na tomto albu jsme daly hodně prostoru našim osobním výpovědím a ty písně se trochu liší od věcí, které děláme dohromady. Já a Bára tíhneme k soulu a funky a Antonie s Hawou zase k alternativnějším věcem a experimentu, takže výsledek je opravdu pestrý.“ Potvrzují záměr udělat trochu jinou nahrávku Yellow Sisters. I v dalším základním rysu Yellow Sisters je na albu patrná změna. A cappella přístup, který skupina na živo stále udržuje, na albu obohatila o řadu hostů a nástrojů. Na desce se objevil Jaroslav Bárta (keyboard), Luis ´Jachu´ Reyes (bass), Tomáš Kroutil (guitar), Ephraim Goldin (percussion, vocals), Adam Koller (drums), En.Dru (beatbox), vokálně vypomohla například Tonya Graves, Markéta Foukalová, dále Petr Wajsar a Ondřej Ruml a mnoho dalších.

 


Nahrávka navíc vznikala v daleko delším časovém rozmezí než prvotina Singalana, kterou dámy vydaly po vítězství v soutěži Česká spořitelna Colours Talents. Navíc se nahrávala i na netradičních místech. Což si pochvalují samy zpěvačky z Yellow Sisters: „Nahrávaly jsme venku na zahradě, potom také v nádherném barokním kostele ve Skokách u Žlutic a samozřejmě i ve studiu. Byla to moc hezká zkušenost. V některých písních nám zpívají ptáci.“ Celkově tak vznikla nahrávka, která je neobyčejně inspirativní a hýří nápady, zároveň si udržuje vlastní rytmus a řád. To byl nepochybně těžký úkol udržet nahrávku ve výsledném kompaktním stavu. „To opravdu jednoduché nebylo. Měly jsme štěstí, že jsme na desce pracovaly s Jaroslavem Pachým, který měl s námi velkou trpělivost, vycházel nám maximálně vstříc a vše velice citlivě nakonec smíchal.“

Yellow Sisters vytvořily nahrávku, při které kráčejí svou cestou a nehodlají se nechat omezovat žádnými pravidly žánru ani zpívaní. Jejich cesta je plná barev a kouzel a rozhodně stojí za to se po ní alespoň chvilku projít.

Yellow Sisters
je ženská vokální skupina - a cappella, která svým zpěvem prochází s lehkostí napříč žánry soulu, funky, r´n´b, world music, jazzu i reggae. Yellow Sisters jsou zvukovými iluzionistkami. Ve svých autorských písních experimentují s hlasem a hledají originální způsoby vyjádření melodie a rytmu.

Zdroj: Indies Scope
zavřít