Říjen ve znamení oslav bigbítu

Vydáno 11.07.2010 | autor: PR

Půl století od chvíle, která je označována za vznik českého bigbítu, oslaví jeho příznivci v pražské O2 Areně ve čtvrtek 14. října. Zahrají Olympic, Tři sestry nebo Visací zámek.

Říjen ve znamení oslav bigbítu Říjen ve znamení oslav bigbítu

Na podzim to bude přesně 50 let, kdy Pavel Sedláček přejmenoval svoji kapelu EP Hi-Fi na Studijní skupinu big beatu. Světlo světa tak spatřil název nového stylu, hudba konečně dostala smysl a začala se psát další kapitola soudobých českých hudebních dějin. Po půl století to bude právě Pavel Sedláček, tentokrát se skupinou Cadillac a s hosty Karlem Kahovcem a Petrem Vondráčkem, který koncert zahájí.


Vedle nich vystoupí další legendy českého bigbítu: Olympic, Tři sestry, Jasná Páka, Visací zámek, Blue Effect, Pavel Sedláček & Cadillac, Matadors, Progres 2, Buty, Citron a doplní je skupina Nightwork. Vladimír Mišík (na koncertu uslyšíme jeho legendární Sluneční hrob) na těch padesát let bigbítu vzpomíná takto: „Byly to tisíce koncertů a tisíce hospod. Jsem rád, že jsem to vydržel.“ „Bigbít to u nás neměl při svých začátcích snadný. Přesto se nakonec prosadil a značně ovlivnil naši hudební scénu na několik generací,“ doplňuje ho Petr Janda (Olympic oslaví svou padesátku za tři roky).

zdroj: Sazka
zavřít