Beat Fest oslaví 50 let bigbítu

Vydáno 24.06.2010 | autor: PR

Už jen 4 měsíce dělí všechny fanoušky bigbítu od velkého svátku tohoto hudebního a životního stylu. Půl století od chvíle, která je označována za vznik českého bigbítu, oslaví jeho příznivci v pražské O2 areně ve čtvrtek 14. října 2010.

Beat Fest oslaví 50 let bigbítu Beat Fest oslaví 50 let bigbítu

Oslava 50 LET BIGBÍTU proběhne v rámci tradičního BEAT FESTU.

„Jedná se o důležitou událost v dějinách české muziky a už sedmý BEAT FEST s podtitulem „50 LET BIGBÍTU“ bude výjimečnou oslavou pro všechny, kteří tuto muziku milují,“ říká k tomu Libor Ploček, ředitel Rádia Beat.

 

 
„Nikdo z těch, kteří mají bigbít rádi nebo je pro ně dokonce životním stylem, nemůže na BEAT FESTU „50 LET BIGBÍTU“ chybět. Už teď je jasné, že si oslavu užije bez ohledu na to, jestli bude stát na pódiu nebo pod ním,“ dodává Jan Tuna, mluvčí BESTSPORT akciová společnost, majitele a provozovatele O2 areny, který 50 LET BIGBÍTU pořádá. 

Na podzim to bude přesně 50 let, kdy Pavel Sedláček přejmenoval svoji kapelu EP Hi-Fi na Studijní skupinu big beatu. Světlo světa tak spatřil název nového stylu, hudba konečně dostala smysl a začala se psát další kapitola soudobých českých hudebních dějin.

Po půl století to bude právě Pavel Sedláček, tentokrát se skupinou Cadillac a s hosty Karlem Kahovcem a Petrem Vondráčkem, který koncert zahájí. Vedle nich vystoupí další legendy českého bigbítu: Olympic, Tři sestry, Jasná Páka, Visací zámek, Blue Effect, Pavel Sedláček & Cadillac, Matadors, Progres 2, Buty, Citron a doplní je skupina Nightwork.

Vladimír Mišík (na koncertu uslyšíme jeho legendární Sluneční hrob) na těch padesát let bigbítu vzpomíná takto: „Byly to tisíce koncertů a tisíce hospod. Jsem rád, že jsem to vydržel.“

 


„Bigbít to u nás neměl při svých začátcích snadný. Přesto se nakonec prosadil a značně ovlivnil naši hudební scénu na několik generací,“ doplňuje ho Petr Janda. (Olympic oslaví svou padesátku za tři roky).


Polovinu z padesátky letos slaví další gratulanti, kteří v O2 areně vystoupí, Tři sestry. „Pravda je, že ze zakládajících členů jsem zbyl jen já a inženýr Magor,“ řekl k tomu Lou Fanánek Hagen. „A na tom, že existujeme, má největší zásluhu on. Jinak bychom ještě dnes seděli v hospodě a plánovali, že založíme kapelu. Proti Olympikům jsme ještě mlaďoši.“

 


Tradiční Beat Fest se v O2 areně konal již v roce 2005 a vzhledem k velkému zájmu o předcházející ročníky a výjimečnosti celé události se do ní opět vrací.

„Není bez zajímavosti, že při Beat Festu v prosinci 2005 padl rekord v počtu vypitých piv. Během jediného večera padlo v O2 areně 100 hektolitrů piva, tedy 25 000 piv (po 0,4 l). Díky unikátnímu systému pivního hospodářství  O2 areny trvá natočení jednoho piva pouhých 4 až 5 sekund,“ upozorňuje Jan Tuna.

Oslavy 50. narozenin českého bigbítu se uskuteční v pražské O2 areně ve čtvrtek 14. října 2010 od 18:00, vstupenky v cenách od 590,- Kč jsou k dostání na všech terminálech SAZKA, a. s. nebo je možné rezervovat na www.sazkaticket.cz.

Zdroj: Bestsport
zavřít