Lenka Dusilová akusticky v kostele

Vydáno 06.08.2010 | autor: PR

Lenka Dusilová se představí ve speciálním akustickém setu 19. srpna v kostele Navštívení Panny Marie v bývalých Skokách u Žlutic v rámci akce Živé Skoky 2010.

Lenka Dusilová akusticky v kostele Lenka Dusilová akusticky v kostele

Ve východním cípu Karlovarska, nad údolím Střely, v oblasti zatopené Žlutickou vodní nádrží se nalézá krásný a opuštěný poutní barokní kostel Navštívení Panny Marie. Je to jediný funkční pozůstatek bývalé obce Skoky. Ze slávy poutního místa zůstalo snad ještě lidové rčení o panence skákavé. Kostel je díky své dnešní odlehlosti v neustálém nebezpečí zkázy z rukou zlodějů a vandalů. Aby tomu tak nebylo, je nezbytné vrátit místu život. Takový cíl si předsevzalo občanské sdružení Pod střechou z Toužimi, které se Skokům věnuje systematicky od podzimu 2006.


Tehdy došlo k velkému vandalskému útoku na střechy zvonic. Občanské sdružení od té doby každoročně vyhlašuje projekt Živé Skoky, díky kterému je kostel v letních měsících otevřen široké veřejnosti. V místě probíhají letní tábory, jejichž účastníci se podílí na údržbě areálu. Vlajkovou lodí Živých Skoků jsou zdejší koncerty, které každoročně přilákají do odlehlého místa mnoho návštěvníků, stejně jako tradiční mariánská pouť.



Aktivity občanského sdružení svým koncertem letos podpoří také zpěvačka a písničkářka Lenka Dusilová, rodačka z nedalekých Karlových Varů. Lenka se bude během večera doprovázet na akustickou kytaru bez doprovodu kapely, a tak uslyšíte její písně v křišťálově komorních polohách. Předskokanem Lenčina recitálu bude Petr Linhart, písničkář, kterému se Skoky a jejich okolí staly velkou inspirací na jeho albech Sudéta a Autobus do Podbořan. Vstupné je dobrovolné, výtěžek směřuje na obnovu kostela a na další rozvoj aktivit ve Skokách.

zdroj: Etain
zavřít