Co uslyšíte na Scrape Sound - II.

Vydáno 26.08.2010 | autor: PR

Scrape Sound oznamuje koncertní program na podzim. Bude to podzim ve znamení prověřených jmen - Swans, Obits, Auxes, Tiny Ghosts, Tex Napalm & Dimi Dero. V druhé části vám představíme další vystupující interprety a skupiny

Co uslyšíte na Scrape Sound - II. Co uslyšíte na Scrape Sound - II.

Ve včerejším článku jsme vám představovali interprety a skupiny, které vystopí v rámci akce Scrape Sound během podzimu. Dnes nabízíme pokračování přehledu.

Tex Napalm & Dimi Dero, 10.-13.11., Praha, Plzeň, Tábor



Německý rock'n'rollový divočák Tex Napalm se výtečně představil českému publiku loni v rámci festivalu Alternativa. Nyní se po roce vrací, opět spolu s neméně ostřílenými francouzskými parťáky Dimi Derem a Lo Spiderem, aby svoji vyšinutou verzi r'n'r a blues představil znovu. Tentokrát se představí nejen v Praze, ale také v Plzni a v Táboře vystoupí Tex Napalm spolu s Kill the Dandies!, domácími zástupci garage rocku, kteří na těchto koncertech také pokřtí zbrusu nový vinylový singl vycházející celoevropsky na značce Blass Musik/Freibank. Tex Napalm se na scéně pohybuje od raných devadesátých let, skupiny ve kterých účinkoval jako Motorcyclo Sadisto nebo The Raymen určovali směr novodobého německého garážového rocku, svou dekadentní vizi dotáhl do konce v rámci projektu Iron Cobra Orchestra. Nyní se soustředí daleko více na sólovou kariéru, album Dionysus Raising vyšlo na sklonku roku 2008 a koncertování s podobně rozervanými dušemi, Dimi Derem a Lo Spiderem z Francie. V jejich hudby najdeme klasické kořeny - Rolling Stones (hlavně období Exile On Main Street), Mississippi blues nebo australské rock'n'rollové psance (The Saints, Beast of Bourbon nebo The Sciencists), ale také špetku klasického německého industriálu. Hudba Texe Napalma je ostrá, tvrdá a vášnivá. Každý z koncertů českého mini tour osvěží některá lokální skupina, počítá se s The Drain, Take Death, Climatizado a dalšími.


GRANT HART (ex Hüsker Dü), Unkilled Worker, 23.11., 19:30, Klub 007 Strahov
   

Grant Hart, zakládající člen legendární trojice Hüsker Dü se po více než deseti letechvynořil z prachu dějin se skvělým novým albem Hot Wax a do Prahy se podívá po dlouhých sedmnácti letech. Tehdy řádil v čele své skupiny Nova Mob na pódiu pověstného klubu v Praze U zoufalců, tentokrát přijede na koncert sám, pouze s kytarou, vlakem. Hüsker Dü patří spolu se Sonic Youth a Dinosaur Jr k naprosto určujícím skupinám alternativní scény osmdesátých let, jako první v roce 1986 dokonce podepsali smlouvu s major labelem. Po rozpadu HD Grant Hart vydal tři sólová alba a poté založil skupinu Nova Mob. Ta ale přes dvě povedená alba nijak zvlášť neuspěla a rozpadla se. Hart se vrátil k sólové tvorbě, ovšem po albu Good News for Modern Man z roku 1999 se na více než dekádu odmlčuje. Album Hot Wax z loňského října nahrál Grant Hart spolu s členy Godspeed! You Black Emperor a Silver Mt. Zion, na evropském turné ho ale přednese sám, pouze s kytarou. Písně Granta Harta jsou plné emocí a vášně, někdy jen lehce nahozené, jindy skvěle vystavěné, všechny v nejlepší americké písničkářské tradici. Grant Hart může občas připomenout Neila Younga, Tima Buckleyho nebo Warrena Zevona, jeho melodie a příběhy jsou ale naprosto nezaměnitelné a osobní. Grant Hart patří k téměř utajeným klenotům americké alternativní scény, podobně jako nedávno zesnulý Vic Chesnutt.

 



Swans, James Blackshaw, 8.12., 19:30, Palác Akropolis


Málokterá kapela si během své kariéry udržela tak silný vliv jako Swans, legendární formace kolem charismatického vizionáře Michaela Giry. Jejich kultovní status navíc nezmizel a nezeslábl ani po rozpadu v roce 1997. Swans vydají na Girově labelu Young God Records ke konci léta zbrusu nové album My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky a záhy vyrazí na světové turné, pražská zastávka je naplánována na 8. prosince. Comeback Swans rozhodně nelze zařadit do škatulky rozpačitých reunionů z posledních let. Gira kapelu neoživuje z nostalgie po starých dobrých časech, ale kvůli znovu objevené touze „nechat se pohltit zvukem,“ jak sám píše.

 

 

Na Swans měl „fyzickou vzpomínku“ před několika lety během jednoho z koncertů Angels Of Light (jež v té době tvořili členové Akron/Family a mohli jsme je s Girou právě jako Angels Of Light vidět na skvělém koncertě v pražské Akropoli v říjnu 2005): „Kapela vytvořila doslova vlnu zvuku, která v mém těle okamžitě vyvolala rezonanci, jakou jsem zažíval jedině se Swans,“ říká Gira. „Pomyslel jsem si: Vidíš, Michaeli, Swans vlastně nebyli tak špatní, co?“ Aktuální sestava Swans je Michael Gira, Norman Westerberg, Christoph Hahn, Phil Puelo, Thor Harris a Chris Pravdica. Kapela plánuje kromě nového materiálu přehrát i několik skladeb ze svého hlučného pravěku, kdy brutální zvuk Swans ještě nezjemňovala Jarboe. „Tohle není žádná připitomělá nostalgie,“ zdůrazňuje Gira. „Po pěti albech s Angels Of Light jsem potřeboval nový směr a tím směrem jsou teď Swans.“ Je jisté, že Prahu čeká jedna z koncertních událostí minimálně tohoto roku.

Více informací na www.scrapesound.org.

Zdroj: Scrape Sound

zavřít