Joe Bonamassa již brzo v Lucerně

Vydáno 13.10.2010 | autor: PR

Joe Bonamassa zahraje ve Velkém sále Lucerny 27. října. Ve dvanácti letech jeho talent objevil samotný B.B.King. Pak s ním spolupracovaly hvězdy jako například Eric Clapton či Glenn Hughes

Joe Bonamassa již brzo v Lucerně Joe Bonamassa již brzo v Lucerně

Joe Bonamassa se narodil v roce 1977. Ve čtyřech letech dostal svoji první kytaru, v sedmi bravurně ovládl styl hry Stevie Ray Vaughana, a když o čtyři roky později již vystupoval s profesionální kapelou, všiml si ho B.B.King: “Jeho potenciál je neuvěřitelný. Tohle dítě je jedinečné,” poznamenal na adresu malého Joea bluesový král a vyzval ho, aby hostoval na jeho nadcházejících koncertech.
“Ve dvanácti letech jsem pochopitelně nebyl schopný, si váhu této nabídky plně uvědomit. Až o dvacet let později jsem pochopil, co to pro malé dítě z Upstate New York znamenalo. Nikdy to B.B.Kingovi nebudu schopen oplatit” komentuje to dnes Joe Bonamassa.

Následovalo turné s takovými jmény jako Buddy Guy, Foreigner, Robert Cray, Stephen Stills, Joe Cocker, Gregg Allman, Eric Clapton a dalšími.



Ačkoliv sólově debutoval “až” v roce 2000 jeho diskografie se od té doby rozrůstá minimálně o jedno album každý rok. Do dnešního dne má na svém kontě deset studiových nahrávek, které zahrnují i letošní počin Black Rock. Třináctiskladbovou novinku, jež mimojiné přináší duet s B.B.Kingem, a která stejně jako její loňský předchůdce (The Ballad of John Henry) debutovala v přehledu nejprodávanějších bluesových nahrávek časopisu Billboard na 1. místě!


V loňském roce byl Bonamassa zvolen největším objevem roku v prestižních britských Classic Rock Roll of Honour Awards, letos byl oceněn jako “nejlepší zahraniční umělec” soškou British Blues Awards a čtenáři časopisu Guitar Player jej potřetí za sebou jmenovali “bluesovým kytaristou roku”. Lze vůbec ještě stoupat výš? “Vždycky existují další mety, kterých můžete dosáhnout. Vždycky můžete vylepšit jak svoji hru tak koncerty. Jsem teprve na začátku poznání, co všechno se ještě musím naučit,” hodnotí pokorně sám sebe Joe, který za jeden ze svých dosavadních největších úspěchů považuje duet s Ericem Claptonem z Bonamassovy loňské vyprodané show v Royall Albert Hall.


A byl to opět Londýn, kde se před pár týdny konala koncertní premiéra hvězdného uskupení Black Country Communion, které Bonamassa založil spolu s bubeníkem Jasonem Bonhamem (Led Zeppelin, Foreigner), klávesistou Derekem Sherinianem (Dream Theater, Billy Idol, Alice Cooper) a basistou Glennem Hughesem (Deep Purple, Trapeze).

Joe Bonamassa
, který se ještě přiznává, že nade vše miluje koncerty a každých rok jich odehraje na neuvěřitelných dvě stě, vystoupí v rámci Prague International Bluenights ve Velkém sále Lucerny 27.října od 19:30. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, Ticketstream a Eventim za 700,- Kč k stání a od 1.000,- Kč na sezení.

Zdroj: Kateřina Dědková

zavřít