Dan Bárta vysvětluje název alba

Vydáno 20.10.2010 | autor: PR

Zpěvák Dan Bárta a Robert Balzar Trio nahráli akustické CD s názvem Theyories. Album bude pokřtěno tuto sobotu v pražském Divadle Archa

Dan Bárta vysvětluje název alba Dan Bárta vysvětluje název alba

Své první společné album Bárta s triem míchali v Sear Sound studiu v New Yorku pod vedením Jamese Farbera a masteroval je Mark Wilder ve studiu Battery. Nová deska Theyories bude poprvé k mání přímo na křtu v Divadle Archa v Praze – 23. října 2010. Součástí křtu bude koncert ve velkém sále, který odstartuje ve 20.00.

 

 

„Theyories je hříčka slov THEY a STORIES a také slova THEORIES. Jedná se tedy o „Jejich příběhy převyprávěné na základě nějakých teoretických premis“, hmm, mimo jiné užitím hudební teorie. Přičemž ti Oni jsou umělci, jejichž písně pro mne znamenaly změnu ve vnímání muziky“, vysvětluje název nového alba Dan Bárta.

Nová deska bude obsahovat 11 písní známých interpretů (Led Zeppelin, The Police, Jamiroquai atd.) + chorál ze 13. století. „Asi před pěti lety jsem měl období, že už mě skoro nic nebavilo, tak jsem si namátkou nakoupil asi pět desek z „klasiky“ - Baltic Voices a nějaké liturgické zpěvy a chóry a také CD La Belle Marie od Anonymous IV. První píseň, prostý nápěv, melodie – mariánská modlitba, zaznamenaná koncem třináctého století, nazpívaná o sedm set let později čistými a jasnými dívčími hlasy v unisonu bez harmonie. Uhranula mě svou jednoduchostí, čistotou, logikou, krásou tak, že bude i na Theyories“, upřesňuje výběr chorálu ze 13. století Dan Bárta.

 


Posluchači na novém CD najdou většinu písní, které v podaní Dana Bárty a tria Roberta Balzara ještě nikdy neslyšeli. “Všichni by mohli čekat, že nahrajeme skladby, které jsme většinou hráli živě na koncertech. Koncept byl ale jasně dán – nahrát věci, které Dana během času nějakým způsobem ovlivnily. Takže jsou to většinou věci z oblasti rocku, popu, funku... Pro mne jako basistu a aranžéra to byla velmi zajímavá zkušenost, jak tyto skladby uchopit a hrát v klasickém jazzovém kvartetu. Po selekci zbylo 12 skladeb, některé jsou reharmonizovány, přearanžovány a dány do různých rytmů... Jsem rád, že se nám to podařilo podle našich představ a doufám, že se bude nová deska líbit“, dodává k Theyories Robert Balzar.

 

 

Na křest nového alba Theyories naváže podzimní turné po České republice, o kterém jsme již na iReportu psali.

Zdroj: Lenka Vahalová

zavřít