15. narozeniny s Brand New Heavies

Vydáno 25.10.2010 | autor: PR

Pražský klub Lucerna Music Bar letos na podzim oslaví 15. výročí. Pogratulovat přijede i britská kapela The Brand New Heavies.

15. narozeniny s Brand New Heavies 15. narozeniny s Brand New Heavies

Tento prostor, v kterém před válkou fungoval známý kabaret v produkci Karla Hašlera, a kde vystupovali i klasikové jako jsou Voskovec & Werich, si i dnes drží renomé jednoho z oblíbených center kulturního života Prahy. Jen během tohoto léta tam vystoupili doslova kultovní jména z různých žánrů od Bad Religion nebo Skinny Puppy až k pojmům, jako jsou DJ Shadow či E...verlast. Také podzimní klubová sezóna v Lucerně slibuje nevídané zážitky a bude plná hvězd různých žánrů doslova z celého světa. Samozřejmostí jsou také klubové koncerty velkých českých kapel jako jsou třeba Support Lesbiens nebo Mig 21.

 

 

 

Samotný narozeninový večírek, na který bude k dostání i limitované množství vstupenek, proběhne ve čtvrtek 11. Listopadu. A jelikož to je velká událost, přijede v té souvislosti i velký gratulant. Britská kapela The Brand New Heavies patří ke špičce v oblasti, kde si podávají ruce soul, funk a acid jazz. Spolupracovali s nimi třeba Incognito nebo Jamiroquai, a jejich klubové vystoupení tu je nejen českou premiérou, ale i raritní událostí, protože kapela sedí ve studiu a připravuje zbrusu nové album!

 


Kapela začínala v 80. letech jako instrumentální band jménem Brother International, který se specializoval na právě se rodící acid jazz. Nové jméno si vypůjčili krátce poté, co podepsali smlouvu na první singl, a to od kmotra funku Jamese Browna a jeho titulu Minister of New Super Heavy Funk. Pod novým názvem a s vydavatelstvím Cooltempo za zády se kapela brzy stala uznávaným pojmem na londýnské klubové scéně. A to přesto, že se první singl Got to Give objevil až v roce 1988 a debutové album se dostalo do obchodů o tři roky později (za asistence kultovního labelu Acid Jazz). Hlavní vokály tehdy obstarala Jay Ella Ruth, kterou ale brzy poté vystřídala bravurní N´Dea Davenport, známá také ze spolupráce s Madonnou nebo Georgem Clintonem.

 

Díky nové okouzlující zpěvačce dokonce vznikla nová verze původní desky s přemíchanými vokály. Ukázalo se to jako dobrý tah - album a zejména singly Dream Come True, Never Stop a Stay This Way měly obrovský úspěch na obou stranách oceánu a videoklipy tehdy hojně rotovali i na MTV.

 

 

Z historie kapely také nesmíme zapomenout na úspěšné období kolem desky Brother Sister z roku 1994, z které si britská rádia oblíbila hlavně song Midnight at the Oasis. N´Dea Davenpoort se ale poté přesto na čas vrátila k plánované sólové dráze a s kapelou tak zpívaly různé zpěvačky. Siedah Garrett se podílela na desce Shelter (1997), na přelomu milénia vyšla kompilace Trunk Funk - The Best Of Brand New Heavies (2000), kde nové kousky zpívala Carleen Anderson, a na desce Alllaboutthefunk z roku 2004 zpívala Nicole Russo. Trojice zakládajících muzikantů, což jsou pánové Simon Bartholomew, Jan Kincaid a Andrew Levy, mezitím spolupracovala například s Jay Kayem z Jamiroquai.

V dubnu 2006 se konečně stalo to, o čem po nocích snilo mnoho fanoušků - ke kapele se vrátila N'Dea Davenport i label Delicious Vinyl. Obratem z toho bylo nové album Get Used To It, které vzniklo na ose Londýn - New York. Comeback to byl více než úspěšný - kapela absolvovala několik koncertních turné včetně amerického společně s Macy Gray, které potvrdilo kvality jejich živých vystoupení. Zatím nejnovější počín kapely tak byl logicky živák Live In London, který vyšel v Říjnu 2009. Na tento rok byly zároveň ohlášeny hned dvě alba – pokračování hiphopového konceptu Heavy Rhyme Experience a zároveň klasický počin s vlastní zpěvačkou. Díky studiovým aktivitám kapela příliš nevystupuje, takže pražská klubová premiéra bude rozhodně velkou událostí, kterou byste si neměli nechat ujít!

Vstupenky v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za 550,- Kč + poplatky prodejce. Nejlevněji předprodej na pokladně LMB za 500 Kč.

Zdroj: D SMACK U PROMOTION
zavřít