MGMT: Sarkozy je miluje, co Praha?

Vydáno 25.11.2010 | autor: PR

Američtí MGMT přijedou 10. 12. představit do pražského Divadla Archa svoji aktuální desku Congratulations. Dojde samozřejmě i na známé skladby jako Kids, kterou „ukradl“ francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

MGMT: Sarkozy je miluje, co Praha? MGMT: Sarkozy je miluje, co Praha?

MGMT tvoří dva hudebníci – Andrew VanWyngarden a Ben Goldwasser. Potkali se na výtvarné škole Wesleyan v Connecticutu a založili kapelu s názvem Management (protože takové jméno již existovalo, původní název byl změněn na MGMT). Oba pocházeli z rodin stárnoucích hippies a na svá šílená patnáctiminutová vystoupení na sebe tehdy navlékali, co se dalo. Hlavním hudebním nástrojem byl Benův laptop a jednou z jejich prvních písniček byla Kids, která se později stala velkým hitem z prvního alba.


Vydali EP Time To Pretend a doprovázeli jako předskokani Of Montreal. Po čase nahrávky MGMT zaregistrovala Maureen Kenny z Columbia Records a nabídla jim nahrávací smlouvu. Po roce se zrodilo první synth-popové album s názvem Oracular Spectacular. Tři singly z alba pocházely z počátků před jejich kariérou u Sony, skladby včetně Kids. Ta oblouznila i Nicolase Sarkozyho, který bez svolení vydavatele písničku použil na svých oficiálních webových stránkách. Nevěděl, zaplatil... finanční vyrovnání věnovali MGMT na dobročinné účely.



V prosinci 2008 se Oracular Spectacular prodalo přes 1,6 miliónu kusů po celém světě. Druhé album Congratulations sahá k Sydu Barrettovi a psychedelické hravosti dalších kapel šedesátých let. Texty ztratily naivitu prvního alba – tématem je odvrácená strana současných posedlostí – hédonismu, rockové slávy atd.

zdroj: 1015.cz

mp
zavřít