Dee Dee Bridgewater z Grammy do Prahy

Vydáno 25.12.2010 | autor: PR

Na jaře Pražané oslaví jazzový svátek. Jarní GALA pro Struny podzimu v Obecním domě ozdobí 2. dubna svou přítomností diva Dee Dee Bridgewater.

Dee Dee Bridgewater z Grammy do Prahy Dee Dee Bridgewater z Grammy do Prahy

Dee Dee Bridgewater, držitelka dvou cen Grammy a broadwayského ocenění Tony, se českému publiku představí v repertoáru, který Americká Národní akademie hudebního umění a věd ocenila nominací na cenu Grammy v kategorii Best Jazz Vocal Album. Ta by pro Dee Dee byla již třetí v pořadí. Pražské publikum si bude moci vychutnat její podmanivou poctu legendární Billie Holiday. Ale nezůstane jen u toho, nebyly by to Struny podzimu, kdyby se po boku Dee Dee Bridgewater neobjevili další jedineční hudební hosté.


Vstupenky na Dee Dee Bridgewater jsou v prodeji ve třech cenových kategoriích přes www.strunypodzimu.cz a v síti Ticketpro. Ceny začínají na 1 700 Kč. Kategorie GALA je k dispozici pouze přes Struny podzimu.

Úspěch Dee Dee Bridgewater se začal rodit v New Yorku na přelomu 60. a 70. let, kdy byla hlavní vokalistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Koncerty a nahrávání s hudebními velikány, jakými byli třeba Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon nebo Max Roach, vyměnila Dee Dee v roce 1974 za Broadway. Díky svému hlasu, kráse a talentu si v roli hodné čarodějnice Glindy v muzikálu The Wiz, adaptaci příběhu o čaroději ze země Oz, získala srdce diváků a vysloužila si i prestižní cenu Tony.

Její diskografie čítá čtrnáct alb, počínaje debutem Afro Blue z roku 1974. Horkou novinkou je album Eleonora Fagan. Vedle Billie Holiday se Dee Dee Bridgewater ve své tvorbě věnovala i jiné význačné jazzové zpěvačce – Elle Fitzeraldové. V roce 1997 jí věnovala nahrávku Dear Ella, za kterou získala dvě ceny Grammy. Kromě bohaté hudební kariéry je Dee Dee od roku 1999 velvyslankyní Organizace OSN pro výživu a zemědělství a podporuje její boj proti hladomoru.

Zdroj: Smart Communication

DM


zavřít