SKVĚLÝ HIPHOP Z LONDÝNA PŘÍLOHOU REPORTU 12/04

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Přílohou prosincového REPORTU je dosud nejhodnotnější audio/video CD, které kdy u tohoto časopisu vyšlo. Pod názvem UNTIL THAT DAY - HIPHOP FROM THE STREETS OF LONDON přinášíme 80 min. reprezentativní mixtape britského hiphopu a groovu, doplněn o koncertní videozáznam. Časopis i s tímto CD je v prodeji za dotovanou cenu 99 Kč!

SKVĚLÝ HIPHOP Z LONDÝNA PŘÍLOHOU REPORTU 12/04 SKVĚLÝ HIPHOP Z LONDÝNA PŘÍLOHOU REPORTU 12/04



CÉDÉČKO, KTERÉ DOPROVÁZÍ TOTO VYDÁNÍ REPORTU, JE VÝJIMEČNÉ HNED V NĚKOLIKA OHLEDECH. JEHO OBSAH JSME SVĚŘILI PRODUCENTOVI Z LONDÝNA, ZNÁMÉMU POD PSEUDONYMEM MAJOR. JEDEN Z NEJERUDOVANĚJŠÍCH LIDÍ NA TAMNÍ HIPHOPOVÉ SCÉNĚ SE LETOS PŘEDSTAVIL I V PRAZE: KONCERTOVAL TU SE SOUL II SOUL A DE LA SOUL, JEJICHŽ JE HOSTUJÍCÍM DJEM A MC. NO APOLOGIES JE JEHO SPOLEČNÝM PROJEKTEM S NOVOU HVĚZDOU VITÁLNÍHO HIPHOP/GARAGE STYLU DOOM-MANEM. JDE DE FACTO O VŮBEC PRVNÍ SAMPLER NOVÉHO BRITSKÉHO HIPHOPU, DOVEZENÝ K NÁM.

„No Apologies není jen label, naší ideou je vytvořit jakousi rodinnou produkční společnost, která bude podporovat talenty, které objevujeme,“ vypráví Major. „Kromě vydávání desek je představujeme i na akcích, které pořádáme. Nevylučuji, že něco uspořádáme i v Praze - byl jsem tu několikrát a příjemně mě překvapila úroveň zdejších projektů. Lidem tady chybí jen více sebevědomí a snahy prosadit se. Zajímá mě hudba s autentickou zpovědí a té je tady spousta. No Apologies se nechce nijak stylově vyhraňovat - zajímá nás vše, co zní mladě a čerstvě.“

HIPHOP NENÍ PÓZA, ALE ZÁBAVA

BRITSKÝ HIPHOP má úplně jiný náboj než namakaní američtí rapeři. Kromě sofistikovanějších hudebních podkladů je dospělejší i po textové stránce. Gangsta pózy se tu moc nenosí, "kriminálnější" charakter má v Británii spíše garage a 2step. Několik londýnských klubů dokonce nadobro zavřelo své dveře, když se uvnitř nebo před vchodem vyřizovaly spory střelnými zbraněmi. "Tohle jde mimo nás. Jsem alergický na týpky, který napodobují tuhle pózu, rapují o střílení, vraždění a znásilňování. Dělají to tak dlouho, až opravdu jednou skončí s olovem v hrudníku," vyhraňuje se Major. „Pro nás je hiphop především zábava a musí se dělat s lehce humorným nebo ironickým nadhledem.“
No Apologies spojuje několik velkých jmen britské scény: podílí se na něm například slavný producent Howie B (podepsaný např. pod nahrávky Björk) nebo ikona UK garage scény Wookie. A finančně projekt podporuje syn producenta Beatles George Martina. Ústřední postavou je Doom-Man, jehož hlas dominuje také našemu cédéčku.

FRESH SOUND OF LONDON

MAJOR DOSTAL při kompilování Until That Day naprosto volné ruce: bylo na něm, aby představil „zvuk londýnské ulice“, tamní podhoubí, ze kterého vyrůstají všeobecně respektované hvězdy jako The Streets nebo Dizzee Rascal. Pojem nezávislá scéna je sice zprofanovaný, ale v tomto případě zcela na místě. Dokazuje to i zájem velkých nahrávacích společností - tytam jsou doby, kdy jejich agenti po klubech vyhledávali naděje. Dnes skupují ve vinyl shopech nahrávky malých labelů a ladí pirátské rádiové stanice.
Tímto způsobem se na vrchol dostali právě už zmiňovaní The Streets a Rascal. Ti dokáží poutavě vyprávět vlastně i banální příběhy (třeba jen o vzteku, že nemůže najít ty zatracené dlouhé papírky, které ještě před chvílí byly na televizi) ale natolik kouzelným způsobem, že prodávají statisíce desek a jejich koncerty jsou vyprodané během pár hodin.
Doom-Man je právě takovým typem. Chlápek, jehož tělesné proporce vzbuzují respekt, vypráví příběhy mladého „kluka ze sousedství“ v nenápadné londýnské čtvrti. Londýn není zdaleka nejhezčí ani největší město Evropy, ale ruch jeho ulic a atmosféra z něj dělají cosi výjimečného. Kdo je kdy zažil, okamžitě pozná z Until That Day, že tohle je čistě londýnská deska. Doom-Mana můžete nejen slyšet, ale i vidět: video bonusem tohoto multimediálního cédéčka je záznam z jeho červnového vystoupení v Praze v rámci koncertu De La Soul.
Major namíchal tracky, které vás jistě překvapí: např. skladba Day By Day, ve které kromě Doom-Mana zazní i MCs Tyson a D Double, je ukázkou posledního trendu londýnských klubů, stylu grime - syrovější a zdánlivě zvukově zmatené UK garage. Wookieho Celebrate Life je zase klubovým hitem manifestujícím odpor ke gangsta rapu.
Until That Day je v českých podmínkách odvážným projektem - UK street music má zatím na našem konzervativním trhu menšinové postavení. „Hrát na jistotu je smrt hudby,“ říká Major. „Hudbu posouvá dopředu jen risk a odvaha zkusit něco nového bez ohledu na nějaké chutě veřejnosti. Ať si vzpomenete na jakoukoliv legendární kapelu, vždy za tím byla odvaha udělat něco nového.“

DJ CUT DEM + SUPERCROO

Dodejme, že nezanedbatelný podíl na tomto CD má také zručný pražský DJ Cut Dem, který byl producentem Majorem pověřen, aby ve spolupráci s formací Supercrooo vytvořil závěrečný mix - jakési shrnutí této 75 minutové nahrávky.




No Apologies present Until That Day - tracklist


1. INTRO - SNATCH YA HEAD starring: SWEETIE IRIE, PUNISHA, DOOM-MAN produced by: MAJOR
2. UNBELIEVABLE starring: DOOM-MAN
3. SPIT FOR THE MUSIC starring: DOOM-MAN
4. BREATHE starring: DOOM-MAN
5. WHAT MORE CAN DOOM SAY starring: DOOM-MAN
6. NEWS FLASH presented by: INGLEBERT SEDGEWORTH starring: TOO FREE
7. COME AND LINK THE DOOM starring: DOOM-MAN
8. GIVE ME A BLOW JOB starring: DOOM-MAN, SPYDA-MAN
9. NEWS FLASH UPDATE presented by: INGLEBERT SEDGEWORTH street report live from: STEVE BRUSHLOW
10. CONFESSIONS starring: DOOM-MAN, PUNISHA
11. CELEBRATE LIFE starring: DOOM-MAN produced by: WOOKIE
12. LIVE YOUR LIFE GIRL starring: DOOM-MAN, WOOKIE produced by: MAJOR, WOOKIE
13. JAGUAR staring: WOOKIE / DOWN UNDER reporter: BRAD MITCHELL LIVE FROM TANK CLUB (SYDNEY/AUSTRALIA) produced by: MAJOR, WOOKIE
14. VERY GOOD starring: DOOM-MAN
15. DAY BY DAY starring: DOOM-MAN, TYSON, D DOUBLE E produced by: ON SLAUGHT
16. MY NAME IS starring: DOOM-MAN produced by: MAJOR
17. NEWS FLASH CONFIRMATION presented by: INGLEBERT SEDGEWORTH
18. GIMME DA RIDDIM starring: DOOM-MAN, SEYI produced by: MAJOR
19. BUFF GIRL starring: PUNISHA produced by: MAJOR
20. BAD MIND starring: TUGGAWAR produced by: MAJOR
21. PUSH UP YOUR HAND starring: TOO FREE produced by: MAJOR
22. NEWS FLASH UPDATE report: TRISTIAN JARVIS LIVE FROM JIGGY FRIDAYS starring: TOO FREE
23. WE SPIT BARS starring: DOOM-MAN
24. DO MY THING starring: PUNISHA
25. 3 CARD BRAG starring: DOOM-MAN, SPYDA-MAN, PUNISHA
26. BRING THE WAR starring: DOOM-MAN, TUGGAWAR, SPYDA-MAN, TOO FREE, PUNISHA
27. RUN starring: SACRED, PRECISE, SPYDA-MAN, REAN, ABYSS, SWEETIE IRIE, PUNISHA, TROOPER, DOOM-MAN
28. PRAYER starring: DOOM-MAN, PASTOR SMITH produced by: ON SLAUGHT
29. D.O.O.M. C.U.T. mixed by: DJ CUT DEM
30. SUPERCROOO starring: JAMES COLE, HUGO TOXXX
*all skitz by TOO FREE

+ BONUS VIDEO - DOOM-MAN LIVE IN PRAGUE
záznam vystoupení v rámci koncertu DE LA SOUL 13.6.04 v Malé sportovní hale.

Majitelé tohoto CD navíc mohou vyhrát iPOD mini MP3 Player.


Toto multimediální CD si spolu s REPORTEM 12/04 můžete objednat za bezkonkurenčních 99 Kč na predplatne@ireport.cz  nebo na tel. 377 431 105.
zavřít