MARADONA JAZZ NA FREE MONDAYS

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Prosluněné latino v podání Dje Mucha a jeho přátel sdružených v projektu MARADONA JAZZ napumpuje optimismus do návštěvníků dalšího pokračování série Free Mondays v klubu Roxy - 8.12.

MARADONA JAZZ NA FREE MONDAYS MARADONA JAZZ NA FREE MONDAYS

Někdy v říjnu 2001 napadlo DJe a frontmana kapely Plexis, jehož zná noční pražský mejdanový svět pod přezdívkou Mucho, že by nebylo špatné oživit suché pouštění desek živými nástroji. Oslovil tedy dva své kamarády z kdysi slavných hardcoreových kapel Našrot a Michael's Uncle, řvouna Hraboše a hráče na bicí Jardu Stuchlého, zdali by nechtěli do jeho latinskoamerické produkce vložit svůj hlasový a bubenický potenciál. Oba nabídku přijali a tak od listopadu začali všichni společně vystupovat na Saladas v klubu Mecca.

Název vznikal krátce; výraz jazz patřil v tom roce vedle slovního spojení zabilikennyhoparchanti k těm nejoblíbenějším a mladí hudební kritici ho využívali hojně i pro muziku, která s ním neměla skoro vůbec nic společného.

Jelikož byli Hraboš i Mucho velkými fotbalovými fanoušky a vypité sledování středeční ligy mistrů ve vinárně U sudu patřilo k jejich oblíbeným kratochvílím, začalo jim docházet, že by jméno projektu mělo mít něco společného s fotbalem. Hudba tělesa měla pokračovat v tradici Muchova latinsko-amerického dýdžejování, a tak se inspirativně zaměřili do této oblasti. Nakonec se shodli na Maradona Jazz. A název byl na světě.

Hned od počátku bylo jasné, že se jedná o ryze chilloutový projekt, který nebude mít ambice k vystupování na příliš sebestředně a příliš vážně se beroucích hlavních scénách. Radost a pohoda, prostě hudba jen tak. Konkrétně řečeno se jednalo o čistou improvizaci, kdy oba živí hudebníci doplňovali svým hlasem a bubny sound Muchem pouštěných desek.

Jelikož členové souboru považovali Maradonu Jazz za zcela volné sdružení, během jara 2002 si s nimi občas zaimprovizovali i další hudebníci, většinou jejich kamarádi. Novým příchozím se stal natrvalo DJ Baltazar, jehož hudební vkus byl téměř shodný s vkusem Muchovým. Posléze se zatím posledním stálým členem stal skvělý jazzový saxofonista Šimon Ornest. Právě jeho nástupem dostal výraz jazz v názvu souboru své opodstatnění.

Sdružení Maradona Jazz, jehož domovskou scénou se zpočátku stal pražský klub Mecca, se pak zúčastňovalo různých akcí, z těch zásadních jmenujme alespoň v srpnu 2004 úžasný set na Trutnov Open Air Festival, předtím v březnu 2003 4. ročník Global Connection nebo v srpnu téhož roku na festivalu Creamfields u Roudnice nad Labem. Tento koncert je popisován v psané historii souboru: "Koncert v Algida stanu bohužel proběhl v čase, kdy na hlavní scéně temnili Massive Attack. Chudáci bristolští ponuráři! V půlce koncertu to málem zabalili, poněvadž prostor před hlavní scénou zcela zel prázdnotou. Zato Algida stan praskal ve švech i v trubkách.

Po vystoupení si MA stěžovali pořadatelům, ať už je nikdy nedávají na stejnou hodinu s tak vynikající kapelou jako jsou 'ti džezici co maj v názvu toho kokainovýho kopálistu'. Prý se na 'maradonu' sami chtěli podívat a takhle neviděli nic a navíc stál jejich vlastní koncert za prd. Massive Attack tak byli celkovou situací velmi znechuceni. Tedy... informace podaná v tomto odstavci není přesně ověřena, takže to mohlo být i obráceně."
Taková je tedy Maradona Jazz. Humorná, srandovní, pohodová.

obsazení: DJ Mucho (DJing, perc, voc), DJ Baltazar (DJing, perc, voc), MC El Hraboš (voc, perc), Jaroslav "Seňor" Stuchlý (ds, perc, voc), Šimon "Šimonito" Ornest (sax, perc, voc) a různí, náhodně přišedší hosté
zavřít