SKA A JAZZ ROZTANČÍ LUCERNU MUSIC BAR

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Energická fůze jazzu, ska a swingu v podání amerických NEW YORK SKA JAZZ ENSEMBLE, kteří se po půl roce vrací do Prahy, rozbouří 30. prosince Lucerna Music Bar.

SKA A JAZZ ROZTANČÍ LUCERNU MUSIC BAR SKA A JAZZ ROZTANČÍ LUCERNU MUSIC BAR

Americká kapela New York Ska Jazz Ensemble ve svém názvu vystihuje téměř vše podstatné o co kapele jde, totiž o spojení tradičního jamajského ska s americkým jazzem a swingem. Toto propojování stylů je zároveň velmi zajímavým a aktuálním pro současné posluchače. Ačkoliv může slovo jazz v názvu kapely evokovat dojem určitého vyklidnění a kavárenské pohody, jedná se o velmi energickou taneční kapelu. Je složená z hudebníků, kteří představují to nejlepší, co se na New Yorské hudební scéně objevuje. Jednotliví členové vystupují či vystupovali po boku mnoha jazzových legend jako je Joe Handerson, Stanley Jordan, Philly Jo Jones, Eddie Marshall a mnoho dalších.

Myšlenka založit New York Ska Jazz Ensemble vznikla v roce 1993, během veleúspěšného "Smash Skavoovee Tour" při kterém projeli The Toasters, The Skatalites, Selecter a Special Beat více než 40 světových měst.

Za duchovního otce NYSJE je považován saxofonista The Toasters Fredy Reiter, známý spíše jako Rocksteady Freddie. Právě on přemluvil své kolegy z Toasters - trombonistu Ricka Faulknera a bubeníka Johnatana McCaina, aby se přidali k projektu, který založil společně s kytaristou Devonem Jamesem a klávesistou Cary Brownem z legendárních The Skatalites. Kontrabasu se ujal známý producent a guru New York City ska crew Victor Rice, který se v té době aktivně věnoval ještě Mephiskapheles a The Scofflaws.

První koncert odehrála kapela v New Yorku v roce 1994. O rok později vydala debutové album "New York Ska Jazz Ensemble" na labelu Moon Ska Records patřícímu kytaristovi The Toasters, Bucketu Hingleymu. Na úspěšné album navázali NYSJE ještě v roce 1997 albem Low Blow a v roce 1998 albem Get This! Všechna tato alba poté vyšla ještě v reedici na stěžejním evropském labelu Grover Records, který vydal i sestřih z jejich evropského turné pod názvem "Live in Europe". Zatím poslední album vyšlo před dvěma lety na Megalith Records a nese název Minor Moods.
NYSJE jste mohli vidět letos v červenci ve Futuru.

Kdo tuto šanci promarnil, má možnost zažít "nejnašláplejší (nejen) jazzovou show" v Lucerna Music Baru 30.12.. Jako hosté vystoupí domácí Vertigo, kteří ve svém osobitém stylu fůzují ska se swingem, popem a rock'n'rollem. Jednotlivé skladby se opírají o chytlavé melodie zasazené do svižného ska rytmu. Další kapelou budou Green Smatroll u nichž je velmi patrný vliv právě New York Ska Jazz Ensamble. Společné mají také to, že něktří ze členů GS studují hudební konzervatoř. V jejich hudbě jsou, kromě již zmíněného jazzu, cítit také vlivy balkánské hudby, reggae a britského 2-tone.
zavřít