Smokie přivezou do Plzně Alenku v říši divů

Vydáno 12.01.2011 | autor: PR

Milióny prodaných alb, notoricky známé hity jako Living Next Door To Alice, Needles And Pins, If You Think You Know How To Love Me, to jsou Smokie! Kapela, která bodovala hlavně v 70. letech, přijede zahrát v březnu do Plzně.

Smokie přivezou do Plzně Alenku v říši divů Smokie přivezou do Plzně Alenku v říši divů

smokieAčkoliv oficiálně skupina vznikla pod názvem The Yen již v roce 1964 (v anglickém Bradfordu), počátek její kariéry se datuje rokem 1975, kdy přijala jméno Smokey, které ještě téhož roku upravila na stávající Smokie.

Přestože pořadové číslo jedna nese v jejich diskografii album Pass It Around vydané v únoru 1975, významněji se Smokie zapsali do dějin populární hudby o pár měsíců později se singly If You Think You Know How To Love Me (č.3 v Británii) a Don't Play Your Rock'n'Roll To Me (č.8 v Británii) z druhého LP Changing All The Time. V následujícím roce už skupina zásobovala hitparády novým hitem zhruba ob tři měsíce – v lednu to byla píseň Something's Been Making Me Blue, v dubnu Wild Wild Angels a v září I'll Meet You At Midnight.

Mezníkem v jejich kariéře se však stal „až" 12. listopad 1976 – den, kdy Smokie vydali singl Living Next Door To Alice, z kterého se v rekordně krátkém čase stal celosvětový hit. Spočítat, kolikrát byla tato skladba předělána, by byl oříšek pro nejednoho hudebního historika. Ostatně, i Češi pravděpodobně znají lépe její úpravu v podání Karla Zicha a jeho Alenky v říši divů.

Ačkoliv o čtrnáct dní později vyšlo album Midnight Café, Alice se na něj paradoxně nedostala a na LP byla realizována až v březnu roku 1977.

Smokie zahrají 19. března v plzeňské sportovní hale TJ Lokomotiva.

zdroj: VIS-A-VIS PRODUCTION, mp

zavřít