Mirai

Vydáno 08.09.2015 | autor: Alena Kaňová

Mirai Mirai


Mirai Navrátil je frontman a zpěvák kapely Mirai, což v překladu znamená "budoucnost". Hrdě se hlásí k Frýdku- Místku, ale i ke svému japonskému původu.

Narodil se 11. srpna 1992 v japonském městě Ógaki, v prefektuře Gifu. V Japonsku žil do svých tří let, kdy se jeho otec původem Čech chtěl vrátit domů. 

"Rodiče se potkali ve škole v Londýně na Oxford Street. Táta urpuťák, který si musel sám vyšlapat svou cestu, máma japonská pohodářka. No a po nějaké době jeli oznámit do Japonska, že se jim narodím já. V Japonsku jsem se tak nakonec narodil, byl tam nějakou dobu a pak táta ukecal mámu, páč mu chybělo Česko a kámoši. No a dneska mám dva mladší bráchy a rodina drží pospolu i po skoro třiceti letech."

S muzikou začínal společně s Šimonem Bílým ve skupině Dolls In The Factory. Svou produkcí zaujali Richarda Krajča, který si jejich skladbu vybral do filmu režisérky Karin Babinské Křídla Vánoc a zároveň  kapelu Dolls In The Factory vzal následně coby  předskokana na druhou část tehdejšího turné Inzerát na jaře roku 2014.

Zlom v kariéře muzikantů Miraiho Navrátila a Šimona Bílého nastal hned na podzim 2014, kdy podepsali smlouvu s vydavatelstvím Universal Music (na něj je upozornil právě Krajčo), zaměřující se zejména na nové výrazné talenty, kterým umí vytvořit PR. Skupina Mirai, která k sobě přibrala ještě baskytaristu Michala Stulíka, vznikla roku 2015, kdy debutovala singlem Dítě robotí. Následovala skladba Cesta z města.  O dva roky později získávají hned tři sošky Českého slavíka. Zvítězili v kategorii Objev roku a za singl Když nemůžeš, tak přidej získali ocenění v kategorii nejoblíbenější a nejstreamovanější skladba roku 2017. Jakýmsi kompilátem singlů se stalo album Konnichiwa (v japonském překladu Ahoj, dobrý den). Těsně pře vydáním se kapela rozšířila ještě o jednoho člena - kytaristu Tomáše Javůrka.

V září roku 2017 potkala stále populárnější kapelu velmi smutná událost. Šimonu Bílému tragicky zahynula jeho žena Denisa, bylo ji 26 let. 

Na jaře 2018 se uskutečnilo společné turné se skupinou Poetika. Na koncertě v pražském Lucerna Music Baru v dubnu 2018 obdrželi za desku Konnichiwa od svého vydavatelství Universal Music  Platinové album. Kromě hitu Když nemůžeš, tak přidej se v rádiích těšily popularitě také další singly Pojď, zapomenem (druhé místo v žebříčku TOP 50 CZ/SK) a Anděl (dvakrát první místo v žebříčku Top CZ/SK). Kapela zároveň díky rozšíření sestavy ukázala pestřejší a dynamičtější koncertní pojetí. Její vystoupení se stala pomyslnou  "třešničkou na dortu" programů většiny velkých letních festivalů.

Na udílení Cen Anděl za rok 2017 se stali Objevem roku. Celkem byli v tomto ročníku nominováni na tři ceny a to v kategoriích Album (Konnichiwa) a Skladba roku (Když nemůžeš, tak přidej), ale na vítězství nedosáhli.

27. září 2019 jim vyšlo druhé album, které nese název Arigató (v překladu: Děkuji.). Pracovali na něm s producentem a jejich kamarádem Ondrou Fiedlerem. Na desce rovněž spolupracoval zpěvák David Stypka. V jednom ze singlů Hometown vyzdvihuje skupina důležitost domova a zázemí. K napsání písně inspiroval zpěváka Miraie Navrátila impozantní výhled na beskydské kopce v jeho domovském Frýdku-Místku. Kapela s celým albem poprvé vyrazí  koncertovat do velkých sálů. Turné začne v Herálci na Vysočině a přes Bratislavu, Ostravu, Brno vše završí v pražském Foru Karlín. 

Diskografie:

Cesta z města EP (2015)
Konnichiwa (2017)
Arigató (2019)

zavřít