Dee Dee Bridgewater zachránila jazzový festival Struny podzimu

Vydáno 03.04.2011 | autor: Daniel Maršalík

Americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewater vystoupila v rámci Jarního Gala pro Struny podzimu v Obecním domě v Praze. Zisk byl použit na zaplacení jazzového festivalu Struny podzimu, který díky hostům sobotního koncertu může i letos pokračovat.

Dee Dee Bridgewater zachránila jazzový festival Struny podzimu Dee Dee Bridgewater zachránila jazzový festival Struny podzimu

deeDee Dee Bridgewater, foto: ČTKDEE DEE BRIDGEWATER
SMETANOVA SÍŇ OBECNÍHO DOMU, PRAHA
2. 4. 2011


Před pár dny hrála v Bílém domě na pozvání prezidenta Baracka Obamy. Stále je čerstvou držitelkou Grammy za nejlepší jazzové album minulého roku (Eleanora Fagan (1915–1959): To Billie With Love From Dee Dee) a nyní si odbyla svou první návštěvu České republiky. Cílem koncertu Dee Dee Bridgewater bylo připomenutí další jazzové divy Billie Holiday. Avšak ve ve vzpomínkách došlo také na další legendu Ellu Fitzgerald. O hudební doprovod se postaral český big band CBS pod vedením Martina Kumžáka.

Zpěvačka se na pódiu objevila ve své holohlavé image s výrazně třpitivými šperky a černým vějířem. Podobně stylově zapůsobila na vyprodaný sál i hlasovým projevem. Dee Dee zpívala jistě a bezchybně. Snad jen v pro jazz příznačném napodobování trombónu a jiných dechových nástrojů nebyla tak výrazná a přesná jako její kolegyně Dianne Reeves, která ukončovala loňské Struny podzimu.

Dee Dee Bridgewater působila velmi přirozeným dojmem. Téměř mezi každou skladbou promlouvala k divákům a po každém hudebním sólu vypíchla talent konkretního člena big bandu. Kromě dechové sekce zazářili bubeník Pavel Zbořil a pianista Matěj Benko. Američanka ocenila také, že na její vystoupení přišlel velký počet mladých lidí.

V 80 minutovém programu zazněly například slavné standardy jako Oh, Lady Be Good, You've Changed, Undecided, Good Morning Heartahe nebo Lover Man. Když se zpěvačka loučila, dočkala se ovací ve stoje, které se opakovaly i po přídavku spirituálu Amazing Grace, který Dee Dee Bridgewater odzpívala a capella. Publikum si tak mohlo vychutnat barvu jejího hlasu, který sice nebyl úplně stoprocentní, ale odrážely se v něm zkušenosti a bohatý život, jenž Američanka prožila.

6/7
Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít