RECENZE: Kryštof – Jeviště remixy

Vydáno 29.04.2011 | autor: redakce

Kryštof vydali reedici svého posledního alba Jeviště. Jako bonus přidali CD s remixy od Prago Union, BPM či kapely Hraczki. Předčí "nové verze" ty původní? Čtěte naši recenzi!

RECENZE: Kryštof – Jeviště remixy RECENZE: Kryštof – Jeviště remixy

krystof_jeviste rmxKRYŠTOF
JEVIŠTĚ  REMIXY
16 trax
EMI


Z bonusového disku získáte hned po prvním poslechu pocit, že je fajn rozšířením původního Jeviště, ale jako samostatný projekt působí příliš roztříštěně. „Nové verze" si libují v experimentování a často zatlačují melodičnost původních skladeb do pozadí.

Například „balkánský" song OstravSKA balada interpretovali Hraczki jako jazzový mix; skladbě to dodalo atmosféricky melancholický hábit, který je oproti divokému originálu příjemně zemitý. DJ Tranzy ve svém pojetí písně Molotov rozpracoval na ploše osmi minut skvěle gradující „pocitovku", z níž vás bude chvílemi mrazit.

Opačný přístup zvolili Partizan, kteří stejnou píseň „obohatili" o afektovaný ženský vokál s příšernou angličtinou.

Hiphopovou scénu tu zastupuje trojlístek Prago Union, BPM a slovenský rapper a producent Vec. Necitlivěji ke svému remixu přistoupil Kato (Prago Union), jehož rap má spíš charakter refrénu a oproti Vecovi tak nepůsobí, jako by začala omylem hrát jiná písnička. BPM v Sedmilháři „neuslyšíte", dodali jen svižný, ale umělohmotný podmaz.

Remixy Jeviště chtějí ukázat nadžánrovost Kryštofů. Ne vždy to kapele vychází, záleží samozřejmě na „šikovnosti" producentů. Daleko zajímavějším zjištěním je „chameleonovitost" Richarda Krajča, jemuž sedí i experimentální, nepísničkářské polohy. Je až s podivem, že si ho žádný z domácích rapperů ještě nevytáhl na desku. Snad jim remixové Jeviště otevře uši!


4/7


Marek Pros

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít