RECENZE: Sade - The Ultimate Collection

Vydáno 19.05.2011 | autor: Daniel Maršalík

Zítra tomu bude přesně týden od výjimečného koncertu podmanivé Sade v pražské O2 Aréně. Zájem o zpěvačku s charakteristickým pěveckým výrazem okamžitě zmobilizoval fanoušky ke koupi alba největších hitů The Ultimate Collection, které se tak vyšplhalo na druhou příčku v hitparádě prodejnosti zvukových nosičů v České republice.

RECENZE: Sade - The Ultimate Collection RECENZE: Sade - The Ultimate Collection

sade-the-ultimate-collection2SADE
THE ULTIMATE COLLECTION
SONY MUSIC / EPIC
29 trax / 133:05 min


Dvoudisková kompilace The Ultimate Collection obsahuje čtyřiadvacet známých singlů, tři nové písně a dva remixy. Jednotlivé písně jsou po sobě řazeny tak, jak je přinesla doba. Posluchač má příležitost udělat si vlastní obrázek o vývoji kapely v průběhu sedmadvaceti let jejího trvání. Kvalitativní křivka jde s postupujícím časem dolů, ale klesající tendence není významně výrazná. Spíše je až zarážející, že souloví Sade si drželi tak vysokou kvalitu v 80. a 90. letech minulého století a nejinak je tomu i nyní ve třetím tisíciletí.

Autorský tým nejznámějších písní, který tvoří všichni členové skupiny (Sade Adu, Stuart Matthewman, Paul Spencer Denman a Andrew Hale), je také pořád stejný. Jen v bonusu Still In Love With You sáhli Sade do tvorby irské hardrockové kapely Thin Lizzy. Avšak aranžmá Sade je takové, že by jen málokdo hádal, že nejde o původní skladbu. Zajímavější novinkou je píseň Love Is Found, která svou atmosférou navazuje na píseň Soldier Of Love a obě se řadí k nejprogresivnějším nahrávkám, které zpěvačka se sametovým hlasem nazpívala.

Na The Ultimate Collection jsou zařazeny časem ověřené hity, jako jsou Smooth Oparator, No Ordinary Love, Cherish The Day nebo By Your Side. Proto nelze desku hodnotit jinak, než plným počtem bodů. Ani remixy The Moon And The Sky od The Neptunes a By Your Side s rapujícím Jay-Z dojem nepokazily. Nemají sice takovou poetiku, jako klasická tvorba Sade, ale naštěstí nejsou zbytečně agresivní a i ortodoxní fanoušek je "zkousne".

Recenzi pražského koncertu si přečtěte zde. 

Zpěvačka Sade hladí po duši a poslouchat největší hity zpívané jejím hlasem je jako ochutnávat pravé belgické pralinky. Nikdy se jich nepřejíte a budete mít pocit příjemného luxusu. Tahle bonboniéra by neměla chybět v žádné domácnosti.



7/7
Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít