RECENZE: Deska Jill Scott patří k tomu nejlepšímu ze současného R&B

Vydáno 27.10.2011 | autor: Daniel Maršalík

Jill Scott je pěveckou jistotou, která dosud ve své kariéře neudělala krok špatným směrem. Nestalo se tak ani poté, co opustila label Hidden Beach a kývla na výhodnější nabídku od Warner Bros. Kvůli této změně zanechala práce na téměř hotové desce a začala natáčet novou zcela od začátku. Její čtvrté řadové album se jmenuje The Light of the Sun.

RECENZE: Deska Jill Scott patří k tomu nejlepšímu ze současného R&B RECENZE: Deska Jill Scott patří k tomu nejlepšímu ze současného R&B

jill_scott-the_light_of_the_sun-frontalJILL SCOTT
THE LIGHT OF THE SUN
Warner Bros / PF Distribution
15 trax / 59:18 min

 

Kdo miluje ranou tvorbu Erykah Badu a byl lehce zklamán jejími posledními počiny New Amerykah Part One + Two, má štěstí, že na světě muzicíruje Jill Scott (39). Ta novinkou The Light of the Sun navazuje jak na svou předešlou tvorbu, tak právě na nejlepší nahrávky zmíněné zpěvačky. Aktuální CD se hned po vydání dostalo na nejvyšší místo amerického prodejního žebříčku. Pomyslný pohár vítězů mohla umělkyně nad hlavu zvednout vůbec poprvé. Američané tak prokázali, že mají stále ještě vkus...

Jill Scott je vyznavatelkou soulu, který neztratil duši. Její pojetí R&B obsahuje jak rytmus, tak blues. Snad díky přechodu k velkému vydavatelství zvolila za singl So in Love. Duet s Anthonym Hamiltonem je nejpopovější skladbou celé kolekce, přesto je na míle vzdálen komerci, jaká dnes vládne světu. Nejlepší skladbou je Shame, kde Jill vypomáhá zkušená rapperka Eve. Nahrávka hýří swingovou radostí, soulovým cítěním, funkovým groovem a hiphopovou energií.

V písních jako All Cried Out Redux nebo Le BOOM Vent Suite zaujme rodačka z Philadelphie bravurní prací se svým hlasem. Několikrát se promění v hudební nástroj, jenž výtečně ladí s basovou linkou. Zejména tím připomíná nejlepší roky vzpomínané Erykah Badu. Jill prezentuje svébytný vokální projev, na který by si mohla nechat dát copyright.

Píseň Womanifesto celou zarecitovala. Mohla si to dovolit, protože její texty jsou malými básněmi, v nichž reflektuje osobní život a životní postoj. Od posledního alba (2007) zažila několik zásadních změn. Rozvedla se, znovu se zamilovala a stala se matkou. Kromě toho si také zahrála ve filmu Why Did I Get Married? po boku Janet Jackson.

Scott je zárukou kvalitního R&B, který navazuje na soul 70. let, a přesto je velmi současný. The Light of the Sun může konvenovat posluchačům jazzu i vyznavačům hiphopu. Nedivil bych se, kdyby triumfovala v anketách o nejlepší žánrové album tohoto roku. Jejích kvalit si je vědoma i bývalá vydavatelská společnost Hidden Beach, která rychle odpověděla samplerem starších nahrávek The Original Jill Scott from the Vault, Vol. 1.

BEST TRAX: Shame, Le Boom Vent Suite, Hear My Call
ZKUS TAKY: Angie Stone - Unexpected, Marsha Ambrosius - Late Nights & Early Mornings, Chrisette Michele - Let Freedom Reign


Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít