RECENZE: Lacuna Coil pokračuje v odklonu od gothic metalu

Vydáno 19.02.2012 | autor: redakce

Italská kapela Lacuna Coil na novém albu pokračuje v tom, co naznačila již na předchozí tři roky staré nahrávce Shallow Life, totiž v odklonu od gothic metalu. Ne že by se zcela zbavila zvuku gothických kytar a typického hlasového doprovodu, ale zvuk muzikantů z Milána se posunuje stále více od zadumanějších kompozic k říznému rocku. A opět nechybí poměrně zdařilý cover.

RECENZE: Lacuna Coil pokračuje v odklonu od gothic metalu RECENZE: Lacuna Coil pokračuje v odklonu od gothic metalu

lacunaLACUNA COIL
DARK ADRENALINE
EMI
12 trax

Kapela, která je též známá pod jmény Sleep of Right a Ethereal a v minulém roce se představila na festivalu Benátská noc, na svou gothickou minulost sice navazuje hymnickým My Spirit, ale na Dark Adrenaline převažují plochy bližší klasickému rocku.

Úvodní Trip The Darkness s lehkým náznakem elektronických kláves obsluhovaných basákem Markem Cotim Zelatim trochu překvapivě začíná pěveckým nástupem Andrea Ferra, ale vzápětí se připojuje černovlasá kráska Cristina Scabbia, jejíž (nejen) alt je nejpřitažlivější součástí téhle skupiny.

Scabbia je sice pro Lacuna Coil charakteristická, ale kapela si druhého zpěváka nedrží jen pro pár refrénů. Ferro je (téměř) plnohodnotným partnerem, jejich hlasy střídající se v refrénech, například Kill The Light, se skvěle doplňují. A z tvorby Lacuna Coil dělají něco o chloupek více než průměrný a oposlouchaný rock.

Čeho se tedy posluchač dočká, pokud se rozhodne věnovat čas Dark Adrenaline? Vedle již zmíněných věcí také například pěkných kytarových sól v Against You nebo The Army Inside. Marně pak bude čekat na klasický rockový ploužák, nejklidnější skladba End Of Time je spíše taková šlapající popina. Také se nejedná o nahrávku s písněmi systémem sloka-refrén-sloka-refrén, ale najdeme zde i harmonicky poměrně bohaté kousky, jako třeba Intoxicated.

Stejně jako v roce 2006 na albu Karmacode, kde se objevil pozdější singl Enjoy the Silence od Depeche Mode, obsahuje i novinka předělávku velkého hitu. Tentokrát se jedná o gotičtější a poměrně vydařenou verzi Losing My Religion od R.E.M.

Jasně, těžko můžeme prohlásit, že tahle deska přináší něco zvlášť originálního. Ale pokud máte rádi fotbal i hutný rock, přidejte si ve spojení s Milánem vedle klubů A.C. a Inter také kapelu Lacuna Coil.

BEST TRAX:
Trip The Darkness, Give Me Something More, End Of Time
ZKUS TAKY: Paradise Lost Tragic Idol, Tiamat Amanethes, Type O Negative Dead Again

text: Roman Jireš
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít