DOUBLE RECENZE Toxique: Od Amy Winehouse k dubstepu

Vydáno 15.03.2012 | autor: redakce

Když nám do redakce dorazila novinka Tips For Grown Up Kids od Toxique, nemohli jsme se dohodnout, jestli se nám líbí nebo ne. Rozhodli jsme se proto napsat double recenzi a je jen na vás, s kterým názorem se ztotožníte...

DOUBLE RECENZE Toxique: Od Amy Winehouse k dubstepu DOUBLE RECENZE Toxique: Od Amy Winehouse k dubstepu


kidsTOXIQUE
Tips For Grown Up Kids
9 trax/29:53 min


Od Amy Winehouse k dubstepu

Toxique natočili dubstepové album. Ačkoliv to působí jako zdánlivě strohé vyjádření, v někom vyvolá touhu vrhnout se na parket, v někom vrhnout do mísy.

Když byla v kurzu Amy Winehouse, Klára Vytisková vypadala jako Amy Winehouse. Když je v kurzu dubstep, Toxique budou dělat... dubstep. Přístup k hudbě jako k sezónnímu trendu může někomu vyhovovat, někdo si ale bílé fusekle do sandálů nevezme, ani když se v nich projde po 5. Avenue David Beckham s Madonnou, a stejně tak se mu nebude líbit dubstep, jenom protože je teď zrovna in. Jestli však příští rok budou frčet oranžoví mužíčci hrající metal, parta z Toxique již zřejmě nakupuje betakaroten a černé rtěnky.

Ačkoliv je v širším měřítku Tips For Grown Up Kids v podstatě nenáročná hopsavá diskokulisa, na české poměry se i tak jedná o poměrně odvážný počin. A pokud jste již viděli singl Toxique Girls, krátké angažmá Ewy Farne zde šlape mnohem víc, než celý zbytek jejího repertoáru, a je škoda, že je neustále tlačena do bezpohlavního rocku á la Miley Cirus.

Na albu vyčnívá i skvělá spolupráce s britským zpěvákem Justinem Lawashem, naopak Klára by za svou Czenglish zasloužila přezpívat celé album s horkou bramborou v puse, jelikož její výslovnost je v některých pasážích až neposlouchatelná. Album obsahuje pouze devět tracků, z nichž nejvýraznější je zmiňovaný singl Toxique Girls a poslední dojímavý track s názvem Mum, zbytek nahrávky se nese v jednolitém tanečním tempu, a také místy až moc věrně připomíná Marinu And The Diamonds či En Vogue.

Toxique si opět vyhráli s designem, oproti černobílému looku k minulé nahrávce Outlet People se kapela na promo materiálech tentokrát pořádně vybarvila, a CD vydává v obalu bez bookletu, s veškerými informacemi vyrytými na průhledné zadní straně obalu.

Doufejme, že se příště kapela nebude snažit kopírovat vše, co zrovna frčí a brzy zase odfrčí, aneb chceme více Toxique a méně hypertrendovosti.

text: Tereza Vavroušková
3/7

toxique-39 toxique-34


toxique  kopie 2S kůží na trh
Toxique prošli vývojem z černobílé na barevnou. Změna se netýká jen jejich image, ale i hudby. A jelikož zrovna teď hudebním světem hýbe dubstep, není divu, že zanechal otisk i na Tips For Grown Up Kids. Jak už dokázali Korn, dupstep jde kombinovat téměř s čímkoliv, tak proč ho trochu nepřimíchat do tanečního popíku á la Toxique?

Kapele je možná vyčítáno, že se nedrží žádného konkrétního stylu a s příchodem každé nové vlny je takzvaně „kam vítr, tam plášť". Možná je ale také na čase si uvědomit, že právě TO je image Toxique. Sledovat módní trendy, vyhánět je do extrému svojí intervencí a nebát se jít s kůží na trh – to je styl Kláry Vytiskové. A ve stejném duchu ji následuje i zbytek kapely.

Ale něco málo k albu. Toxique se drží trendu i co se týče snižování počtu skladeb na nosičích. Na EP je devět skladeb trochu moc, na dlouhohrající CD zase málo, a tak deska končí poněkud nečekaně. Ale pěkně od začátku.

Album otvírá roztančená Happy New Year, kde je vliv dubstepu skutečně výrazný, ale nic proti ničemu. Toxique si udrží tempo i nadále, singl Toxique Girls už rotuje v českých rádiích a právem spadá mezi nejchytlavější songy celé desky. Svým hlasem ho navíc oživuje Ewa Farna, která si s Klárou střihne i rap.

Atmosféra vygraduje s Follow My Lead, která už hraničí s kýčovitou diskotékovou „tuctucárnou", naštěstí v následující písni Dream dochází ke zklidnění. Turn Me On vám zase připomene, že opravdu posloucháte Toxique, zaznamenáte v ní totiž zvuk dvou předchozích desek. Následující dvojice Got To Go a Dancing In The Night, tak trochu zapadá a nutí vás se opět zamyslet nad možností EP. Zato Waiting For Twilight není žádný hold vzdaný upírské Twilight sérii, naopak, jde o jeden z nejlepších songů z desky vylepšený o mužský vokál Mikoláše Růžičky z Republic Of Two. Album pak uzavírá něžná Mum.

U Toxique jde image, vizualita a hudba ruku v ruce, jedno bez druhého by u téhle party nemohlo fungovat. Nikdo nikdy předem neví, čím překvapí příště, a je na každém zvlášť, jestli přijme výzvu nebo zůstane i nadále ve světě, jehož barvy se už tak trochu sepraly.

text: Marta Pušová
5/7

BEST TRAX: Toxique Girls, Mum, Turn Me On, Waiting For Twilight
ZKUS TAKY: Katy B, Marina And The Diamonds, Toxique - Outlet People


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít