RECENZE: Jason Mraz servíruje kytarový pop pro teenagery

Vydáno 12.08.2012 | autor: Daniel Maršalík

Jestli se o českém popfolkaři Tomašovi Klusovi hovoří jako o metrosexuálním písničkářovi, tak netuším, jak bychom měli nazývat Američany Johna Mayera a Jasona Mraze. Možná jako übersexuály. Těžko říct. Každopádně posledně jmenovaný letos vydal své již čtvrté studiové album. Pojmenoval ho Love is a Four Letter Word, protože je opět o lásce.

RECENZE: Jason Mraz servíruje kytarový pop pro teenagery RECENZE: Jason Mraz servíruje kytarový pop pro teenagery

loveJASON MRAZ
LOVE IS A FOUR LETTER WORD
Warner Music
12 trax / 55: 54 min

 

Jason Mraz má tak osobitý rukopis, že jeho tvorbu poznáte během několika málo vteřin. Všechny jeho desky jsou si velmi podobné, což skalní fanoušci přesně chtějí a ti, kdo ho nemusí, tak ho ani nyní nezačnou milovat a poslouchat. Musel by se stát zázrak. Mrazova tvorba je poměrně banální a záměrně líbivá. Chvílemi se vám může zdát, že jediným zpěvákovým problémem mohou být přeležené vlasy, nebo spíš běžná nevýznamná hádka s partnerkou. Přesto se mu nedají upřít schopnosti kvalitního autora a interpreta. Mrazovy písně znějí, jakoby vznikly velmi jednoduše a přirozeně bez vážnějších skladatelských porodních bolestí. Vznášejí se ve vzduchu jako heliem napuštěné balonky a z Američanova projevu přímo tryská radost ze života. Jason Mraz není jako jeho irský kolega Damien Rice, který v písních trpí a posluchače trošku emotivně vycucává. Z Mraze, občas máte pocit, že kamkoliv stoupne, rozpukne bujarý život a slovo, natož přímo duševní stav deprese neexistuje.

Love Is a Four Letter Word obsahuje skladby především ve středním a pomalejším tempu. Až příliš z nich se pokouší být sestřičkou veleúspěšné I´m Yours z předešlého alba We Sing. We Dance. We Steal Things. Úvodní nahrávka The Freedom Song vás nabudí a naladí. Bohužel po zbytek desky písničkář neudrží tempo a o něco zpomalí. Funkovou pecku typu Butterflies z předešlé placky na novince nenajdete. Nakažlivý refrén má houpavá Everything is Sound. Rádia by si mohla oblíbit prototyp dobrého kytarového popu The World as I See It. Jako singl ale byla vybrána kytarová balada I Won´t Give Up, která přesně dokumentuje Mrazova písňová témata. Problémy v lásce, kde není vše ideální, písničkáře neodradí. Stále miluje a věří v dobré konce.

Pozitivní víra v ozdravnou sílu lásky z Mraze dělá trochu interpreta pro náctileté, kteří se s podobnými dramaty denně setkávají a denně je překonávají. Ti starší a zkušenější už to asi vnímají jinak a mohou při poslechu desky přejít spíše k cynismu. Chcete-li ale věřit, že svět je lepší a jednodušší, zaposlouchejte se do Love Is a Four Letter Word.

BEST TRAX: The Freedom Song, I Won´t Give Up, Who´s Thinkig About You Now, The World as I See It
ZKUS TAKY: John Mayer Born and Raised, A Fine Frenzy One Cell in the Sea, Damien Rice 9



Daniel Maršalík
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít