RECENZE: UDG s novým albem riskují

Vydáno 05.10.2012 | autor: redakce

Ústečtí UDG vydávají po třech letech své čtvrté album s názvem Akrobat. V jedenácti nových písních, vyprávějících příběhy lidí hledajících východisko z nejrůznějších životních situací, si vyzkoušeli nové polohy a výsledek je velmi vydařený.

RECENZE: UDG s novým albem riskují RECENZE: UDG s novým albem riskují

obal_udg-akrobatUDG
Akrobat
Supraphon
11 trax / 34:16

Petr Vrzák, Pavel Vrzák, Adam Kupera, Bohumil Němeček, Tomáš Volt Vohradský,Tomáš Jugi Staněk a jejich hosté si pro své fanoušky připravili jedenáct nových písní. Producentem Akrobata je tentokrát Armin Effenberger z Cartonnage a rozdíl mezi novým a předchozími alby je skutečně znát. Ústřední změnou je logicky využití elektroniky, kterou lze zaslechnout hned v úvodu v písni Sám spát a aranžích několika dalších písní, například ve Vzdálení. Nechybí ani tradiční saxofon Adama Kupery, jenž zní ve spojení s novými aranžemi velice dobře.

Prvním příjemným překvapením je hostující Oto Klempíř ve stejnojmenné písni Akrobat. Celá skladba zní sama o sobě poměrně odlišně od tradičního stylu UDG a břitkost rapujícího Klempy dává písni nový nádech. K lehce agresivímu vyznění přispívá také exponovaný vokál Petra Vrzáka. Stejně jako v reálném životě akrobati experimentují a riskují, čím novým by mohli diváky zaujmout, tak i zmíněná skladba zkouší zaujmout tónem, který pro sestavu není obvyklý. A daří se.

Již nyní je v rádiích a televizi k poslechu videoklip k písni Pádové otázky. Jde o další důkaz toho, že UDG zkouší něco nového. Text už dle názvu využívá především pádových otázek od nominálu až po instrumentál - vždyť podzim znamená začátek školy a není proto na škodu si skloňování trošku zopakovat. Skladba je navíc velmi chytlavá a jistě si bude s rádiovými vlnami rozumět.

Jako absolutní vrchol alba působí píseň Najednou. Velice jednoduchý refrén: "Najednou, slunce svítí nade mnou, čáry z nití rozplétám, je mi líp a líp a líp" působí uvolněně a z celé skladby je cítit pocit jakési pohody a naděje lepších zítřků. Lze čekat, že právě tato skladba bude skvěle fungovat i naživo.

"Postavy stojí na kraji propasti, na hraně, v nebezpečné výšce a hledají východisko. Připomínají tak akrobaty na visutých hrazdách, kteří nesmějí šlápnout vedle," uvádí k textům jejich autor Jugi, přičemž několik písniček může působit jako jakési pouto lásky mezi fanouškem a fanynkou. Snad jediné mínus, které ovšem nijak neshazuje vysoké hodnocení, je v celkové stopáži desky. Akrobat by mohl předvést přinejmenším dva tři další artistické kousky navíc.

UDG zanedlouho chystá podzimní Akrobat Tour 2012. Doprovázet je budou Nebe a Enter. Turné začíná 19. října v Moravské Třebové.

BEST TRAX: Najednou, Vzdálení, Akrobat
ZKUS TAKY: Airfare - Youngblood, Vypsaná Fixa - Detaily, Nebe - Legosvět



Martin Simota
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít