RECENZE: Kristína a její apokalyptické a bolestivé trsání

Vydáno 01.10.2012 | autor: redakce

Říká se, že krása a inteligence se spolu moc nekamarádí. Bez urážky - co zpěvačce Kristíně Bůh přidal na kráse, tolik jí ubral v hlavě. A nutno připomenout, že čtyřiadvacetiletá Slovenka je fakt pěkná.

RECENZE: Kristína a její apokalyptické a bolestivé trsání RECENZE: Kristína a její apokalyptické a bolestivé trsání


kristina_cdKRISTÍNA

Na slnečnej strane sveta
Universal
14 trax / 52:51

Hodnocení hudebních děl není vždycky reliabilní. V kariéře každého recenzenta tu a tam nastane okamžik, kdy musí svou kritiku zpětně přehodnotit. V případě Kristíny to platí dvojnásob. Jestliže jsem před dvěma lety označila její album V sieti ťa mám za vrchol primitivnosti, ve srovnání s aktuálním počinem jde o vcelku příjemný pop. Na slnečnej straně sveta je totální omyl.

Třetí studiovka slovenské krásky Kristiny je totiž ještě horší než všechny její předchozí desky. Což se ostatně dalo očekávat. Albu se totiž dostalo předznamenání v podobě singlu Jabľčko, který se zpěvačka rozhodla ověnčit i videoklipem. Bohužel.

Video se nebezpečně blíží něčemu podobnému halucinaci, která se dostavuje pod vlivem lysohlávek. Na rozdíl od klipu ale tyhle představy bývají alespoň zpětně vtipné. Stačí jedno zhlédnutí a člověka napadne, že pokud Kristína v něčem takovém účinkuje dobrovolně, měla by být zbavena volebního práva a vsadím svoje nejlepší boty na to, že až jednou přijde konec světa, bude při něm hrát přesně tohle. Zatímco zemi strhne zemětřesení, burácející hromy a blesky přehluší Kristinino otravné tuc tuc...

Nejvíce se na tvorbě této prudkém propadu podílejí texty. Není uvěřitelné, že Kamil Peteraj, jenž jako hvězda ve svém oboru textoval skladby pro Mariku Gombitovou nebo Mekyho Žbirku, je tentýž Kamil Peteraj, který Kristíně Pelákové píše: "tancuješ mi v srdci, tancuješ mi v ňom, tam v trinástej izbe si už mojim snom" nebo "jabľčko nahryzuté z oboch strán, aj keď bolo krásne, nechutilo nám".

Nicméně by zřejmě mohlo být hůř. I v této intelektuální temnotě se najde několik pološerých míst. Jedním z nich je hudebně bohatá skladba Na slnečnej strane sveta, v níž se postupně vystřídá jemné piano s rockově kytarovým sólem a orchestrálně symfonickými smyčci. Tahle se Martinu Kavuličovi, autorovi hudebních podkladů, opravdu povedla. Za rameno se s ní drží houpavá písnička Prepadám, ne nepodobná úspěšnému singlu V sieti ťa mám z předchozího CD. V kontrastu s elektronickými tucárnami zní poměrně roztomile.

Kristíně nejvíce sluší pomalé romantické melodie s prostými poklidnými aranžemi, v nichž výrazněji vynikne její krásný hlas. A hlas ona zase má, ne že ne. Že se ale vidí v tanečních rytmech, patrných například v tracku Tancuješ mi v srdci nebo Kam, je velká škoda. Přitom by mohla být tak dobrá.

Upřímně se modlím za to, aby se Kristína nerozhodla vydat další album v tomto duchu. Spousta lidí by to nemusela přežít.

BEST TRAX: Na slnečnej strane sveta, Pánbožko dnes nie je doma
ZKUS TAKY: Kristína - V siti ťa mám, Markéta Konvičková - Na šňůře perel, LuŠtěLa

text: Katarína Straková
2/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít