RECENZE: Nelly Furtado a její nezlomný duch

Vydáno 02.10.2012 | autor: redakce

Všichni ji před lety měli zafixovanou jako hipísačku obklopenou ptáčky, rozkvetlou přírodou a barevnými hadříky. Proto polovina světa sbírala čelisti u podlahy, když se Nelly Furtado dostavila s megahitovou pop nahrávkou Loose. Ta z ní učinila divu, na jejíž nový singl čeká veřejnost napnutě jako struny v kytaře. Jak se jí podařilo navázat na úspěch novinkou The Spirit Indestructible?

RECENZE: Nelly Furtado a její nezlomný duch RECENZE: Nelly Furtado a její nezlomný duch

nelly-furtado-the-spirit-indestructibleNELLY FURTADO
The Spirit Indestructible
Universal
12 trax / 49:44


Ušetříme vás napětí - tahle pohádka dopadla navzdory očekávání dobře. Proč navzdory? Kanaďanka s portugalskými kořeny totiž před třemi lety nahodila udičku v podobě španělsky zpívaného alba Mi Plan. Jenže dvanáctku tracků její fanoušci na trhu sotva zaznamenali - možná proto, že se její plán snažil infiltrovat spíše do latinsko-amerických zemí. The Spirit Indestructible ale vrací Nelly tam, kde skončila s Loose, a tam, kde jí to ostatně sluší nejvíc.

Rada první: nerozšlapejte desku hned po prvních pár posleších. Předem se smiřte s tím, že pátá studiovka chce čas. Nelly zvolila trochu komornější přístup, a ačkoliv se písničky i nadále nesou ve stylu houpavého popu, skladby jako No Hay Igul či Do It už nejsou tolik rozjuchané. Její obvyklá barevnost ustupuje a zpěvačka koketuje s rezervovanějšími melodiemi a pomalejšími linkami. Oněch padesát minut se odvíjí jakoby ve slow motion, která je ale zatraceně sexy.

Nahrávce dominují silné beaty a nápadité aranže, které několikrát zachraňují fakt, že havraní kráska až příliš často "mečí". Několik skladeb na druhou stranu disponuje vcelku jednoduchými chytlavými popěvky, které dělají písně o něco přístupnější. Velké plus patří celému producentskému týmu, jenž dokázal zachovat zpěvaččin rukopis, aniž by stagnovala na místě.

Rada druhá: nelitujte svých peněz a opatřete si deluxe edici. Spousta umělců na rozšířenou verzi flákne dva remixy a jednu bonusovou skladbu, ale dvojnásobná držitelka Grammy rozhodně netroškaří. Její deluxe edice skýtá sedm nových pecek a jeden remix. Mezi nimi vynikají hlavně křehké Play a End Of The World, kontrastně proti nim zase působí hutná Hold Up. Celkem má tedy deska dvacet skladeb, které dokazují, že Nelly práci ani trochu nepodcenila. Album si navíc sama poctivě otextovala.

Nelly Furtado je tajemnější, smyslnější a odvážnější. Z čehož plyne rada třetí: fanděte Nelly!

BEST TRAX:
Parking Lot, Big Hoops (The Bigger The Better), Waiting For The Night, Something
ZKUS TAKY: Rita Ora, Gwen Stefani, Carly Rae Jepsen



text: Kristina Bílá
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít