RECENZE: (Další) rozloučení Scorpions

Vydáno 06.10.2012 | autor: redakce

Jednou z mála jistot hudebního showbyznysu je, že ohlásí-li úspěšná kapela definitivní konec kariéry spojený s definitivně posledním turné a definitivním uzavřením diskografie, počínaje prvním rozbřeskem se můžeme začít těšit na koncertní zmrtvýchvstání a minimálně důkladné propírání archivních nahrávek. Ani Scorpions nezklamali.

RECENZE: (Další) rozloučení Scorpions RECENZE: (Další) rozloučení Scorpions


scorpions-comeblack_3scorpions_acousticaSCORPIONS
Comeblack / Acoustica
Sony Music
28 trax / 124:47


Rok po vydání výběrovky Comeblack (přečtěte si recenzi) si můžeme znovu připomenout loňský studiový comeback, hodnotný především sérií povedených coververzí. Nyní vychází v boxu doplněném jedenáct let starým živákem a jestliže Comeblack srší (nikoli pouze elektrickou) energií, o náplni Acoustiky hovoří samotný název více než výmluvně.

Scorpions byli z podstaty vlastní tvorby odjakživa pro podobný projekt předurčeni. Nejen jejich tklivé balady plné hitových melodií o aranže pro akustické kytary, klávesy a ženské vokály přímo žadoní. Působivou atmosféru pak ještě umocňují tahy smyčce po strunách violoncella (zejména v Dust In The Wind, Send Me An Angel či Still Loving You). Nicméně Schenkerovi kumpáni vyšili slušivý kabátek i svižnější Holiday či rock´n´rollku Catch Your Train. Rovněž Acoustica nabízí dva zákusky dle cizích receptů, na nichž Scorpions prokazují své aranžérské schopnosti. Nezvykle pouze na souhře elektrického piana a zpěvu vystavěná Love Of My Life od The Queen (Klaus Meine je nadán v Mercuryho partech obstát) a Drive vypůjčená z garáže The Cars jsou – respektive v době původního vydání byla – velice milá překvapení.

Chtělo by se říct, že společná reedice daných dvou neřadových alb je zbytečná a de facto je to pravda. Z pozitivistického hlediska však jde o příjemnou retrospektivu dvou poloh, vlastních zářných momentů i pohledů výborné kapely na tvorbu rovněž významných kolegů. Je to snad málo?

BEST TRAX:
Send Me An Angel, Still Loving You, Hurricane 2001
ZKUS TAKY: Bonfire – One Acoustic Night, Kiss – MTV Unplugged, Def Leppard – Yeah!



text: Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít