RECENZE: Pipes and Pints mají nakročeno na mezinárodní scénu

Vydáno 04.11.2012 | autor: redakce

Není sporu o tom, že punkrockoví Pipes and Pints si svým druhým albem Found & Lost otevřeli cestu do světa. Zásluhu má na tom především americký zpěvák Syco Mike a jeho krajan Darian Rundall v roli producenta. Díky nim se o Pipes and Pints už nemusí hovořit pouze jako o té "řízné kapele s dudami".

RECENZE: Pipes and Pints mají nakročeno na mezinárodní scénu RECENZE: Pipes and Pints mají nakročeno na mezinárodní scénu

pipesandpintsPIPES AND PINTS

Found & Lost
Supraphon/People Like You
11 trax / 33:46

Jistě není náhoda, že Pipes and Pints do svého katalogu zařadil i slavný německý label People Like You. Od úvodní pecky She's The One deska odsýpá s dramatičností fotbalových soubojů glasgowských rivalů Celtic a Rangers. Nečekejte žádná velká překvapení - Kalinovy dudy vřeští (jen s výjimkou Blackhearted Doubts) a potetovaný Mike drtí mezi zuby poměrně osobní texty.

Slyšíme i příjemná odbočení od punkových klišé, například akustickou kytaru na úvod Never Let You Down.
Tahle placka je opravdu plná nakažlivé energie a na její zábavnosti nic nemění ani skutečnost, že tohle všechno jsme už slyšeli od mistrů oboru, jako jsou NOFX nebo v mladším podání Anti-Flag. Pipes and Pints naštěstí nepředstavují dietní učesaný punkrock známý od stále vypočítavějších Green Day, ale pořádně prorostlou flákotu poctivého rockového nářezu s chutnými přílohami typu kytarového sóla v Right or Wrong.

Kapela umí odbočit i do mainstreemovějších vod, o čemž svědčí titulní skladba se stadionovým vyřvávaným refrénem nebo závěrečná Warpath 82. Ty možná nepůjdou konzervativním příznivcům punku pod jejich barevná číra, ale díky za ně. Stejně tak jsem kapele vděčný za to, že měla soudnost a neúměrně nenatahovala stopáž alba, které končí chvíli předtím, než se začne pomalu, i přes všechny zmíněné vklady, vkrádat nuda.

Pipes and Pints udělali rázný krok směrem na mezinárodní scénu. A zatímco zmínění Green Day novou deskou směřují spíše k tomu stát se kulisou na pražské Matějské pouti, album Found & Lost si můžete klidně přibalit na cestu do Londýna.

BEST TRAX: Warpath 82, Never Let You Down, Found & Lost
ZKUS TAKY: E!E - Lepší už to nebude, The Tower of Dudes - Earl, Dropkick Murphys - Going Out in Style

text: Roman Jireš
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít