RECENZE: Honza Homola předvedl smysl pro humor i sólově

Vydáno 31.12.2012 | autor: redakce

Album Čarovánky vzniklo až na několik studiových dotáček v malé místnůstce vedle kuchyně u Homolů, kam si zpěvák a kytarista Wohnout pozval několik hostů. Na nahrávce nechybí ani jeho dcera Róza či zvuky natočené na zahradě v Kozojedech. Díky tomu má album přes určitou exotičnost s výlety až k world music příjemně domácí atmosféru.

RECENZE: Honza Homola předvedl smysl pro humor i sólově RECENZE: Honza Homola předvedl smysl pro humor i sólově

homolaHONZA HOMOLA
Čarovánky
vlastní náklad
11 trax / 40:41

Honza Homola už před třemi lety na své první sólovce nazvané Homolka Tobolka ukázal, že se dokáže vymanit z typického zvuku domovské kapely Wohnout. Nyní zašel ještě dále, když polovinu alba zaplnil instrumentálkami a zjevně natáčel sobě pro radost a bez ambicí oslovit široký okruh posluchačů. To však neznamená, že by vyprodukoval do sebe zahleděnou nahrávku, která nemá šanci nikoho zaujmout. Naopak, už úvodní Techno, do kterého zapojil i dceru Rózu a "wohnoutí" bicí Feneka Steinera vzbudí zvědavost, co přijde dál. A následující Rak, v textu hezká slovní hříčka, vtáhne vnímavé posluchače do Homolova světa plného hudebních překvapení a sympatického přehlížení módních trendů.

Třeba takový Istanbul! Napadlo by vás jako Honzu Homolu cestou na kole do turecké metropole spojit Hněddé smyčce, tureckou sitár a muezina z Modré mešity v Istanbulu? A hned za tímto crossoverem přijde téměř čistý folk Do nebe s hlasem Radky Fišarové a další vzdušná kytarová instrumentálka Muší. Typicky jemný Homolův humor, smysl pro nadsázku a lehkost, s jakou se pohybuje mezi žánry, dokumentuje jakési pop country Lednička se "zpívající ledničkou" Petrou Borovanovou, kontrabasem Frederika Janáčka a opravdu vtipným textem na téma blízké většině z nás. A hurá dál. Další dvojici odlišných písní tvoří Ptačí - výlet na kozojedskou zahradu s příčnou flétnou Romany Neumannové - a stejnojmenná Čarovánky - téměř gotický rock s hlasem a harfou Hanky Blažíkové. Snad jediné místo, které mě jako posluchače příliš nevtáhlo, je instrumentálka Assilah, v níž na klavít hostuje Ondřej Valenta, ale někde v kavárně nad druhou sklenkou dobrého červeného vína by mi rozhodně nevadila.

Závěr tvoří klasičtější zpívané skladby, z nichž je o něco lepší Můj starej pes než závěrečná legrácka Superstar. Homolův jemný, jakoby stydlivý vokál by ve skutečné Superstar asi neuspěl, ale jeho Čarovánky (staročeský výraz pro Červánky) na relativně malé ploše necelých 41 minut dokazují, že věci, které by si netroufl přinést do zkušebny Wohnoutů, si zaslouží své vděčné posluchače. Na vychutnání této desky však nechte skateboardy opřené někde stranou.

BEST TRAX: Istanbul, Lednička, Do nebe
ZKUS TAKY: Wohnout - Plejlist, Lou Fanánek Hagen - Jevany, Duo Egon - Rádio Děda

Roman Jireš
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít