RECENZE: Modestep shrnují dosavadní teorie o elektronické hudbě

Vydáno 19.02.2013 | autor: redakce

Debutující Londýnané Modestep mají očividně co říct, jak to říct a s ničím se příliš nepářou. Jestli na jejich evoluční teorii uslyší i české publikum, se dozvíme už 27. února v pražské Roxy. S čím sem ale vlastně přijíždí - s vyměklou vatou nebo pořádnými synťáky?

RECENZE: Modestep shrnují dosavadní teorie o elektronické hudbě RECENZE: Modestep shrnují dosavadní teorie o elektronické hudbě


modestep-theoryMODESTEP
EVOLUTION THEORY
A&M Records
15 trax / 61:08


Bratři Josh a Tony Friendovi se původně věnovali pouze DJingu a kapela Modestep vznikla až po připojení dalších členů a tím i nových prvků k jejich hudebnímu projevu - k dubstepu přibyla rocková kytara. Čtveřice se nejprve prezentovala jednotlivými písněmi, vyprodukovala i několik videoklipů, z nichž stojí za zmínku třeba Sunlight, kde nezřízeně paří tři důchodci, nebo Another Day (tedy její remix, jde o feat. s Popeskou), kde se ze šikanovaného nýmanda stává postupně frajer. Zmiňujeme to proto, že právě tyhle cool a párty vizuály jsou typickými výrazovými prostředky elektronické hudby, jakou reprezentují Modestep. Po několika úspěšných singlech, které proběhly britským éterem (Feel Good se umístila na 38. místě v UK Singles Chart), se pak čtveřice konečně vrhla do práce na celé desce.

Nalejme si čistého vína - to, co Modestep nahráli, není v dubstepu, drum & bass, electronice nebo ravu nic nového. Většina materiálu je spíš jakousi poctou předchůdcům (úplně se nabízejí Pendulum). To ovšem nic nemění na faktu, že debut je to svěží a chytlavý. Z několika dostupných live záznamů se navíc zdá, že Modestep umějí slušný nářez i naživo.

Album je vyvážené a nic z něj nevyčnívá. Je zde minimum vaty, což kupodivu platí i pro deluxe edici, která má ještě o devět písní (hlavně tedy remixů) navíc. Evolution Theory nabízí zajímavý mix vlivů - Modestep totiž zapojují do elektroniky popovější vokály a prvky hard rocku, což sice není nic objevného, ale tento postup se zatím nevyčerpal a dokáže oslovit. V několika písních zafunguje i rap, o nějž se starají hostující muzikanti. Mezi nimi najdeme jména jako je již zmíněný Popeska, dále Koven, Bewham Generals a další veskrze méně známá jména.

Nejen na letních festivalech v Česku hodně frčí právě tyhle kombinace taneční hudby a typické rockové "písňovosti", kdy mají skladby jasnou formu se zapamatovatelným refrénem. Za poslední dobu to byli Hadouken!, Blasted Mechanism či Freestylers - což Modestep samozřejmě připravuje úrodnou půdu. Navíc pro ně hraje fakt, že nejsou až tak ortodoxní a proti jiným představitelům škatulky se opravdu nebojí líbivosti. Na druhou stranu je jim třeba vytknout, že v oblasti originality mají zatím mezery. Ve výsledku tak sice nejsou vrcholem evoluce, ale jako rekapitulace dosavadních teorií o elektronické hudbě jistě obstojí.

BEST TRAX: Show Me a Sign, Praying For Silence (feat. Document One), Modestep - Leave My Mind
ZKUS TAKY: Pendulum - In Silico, The Prodigy - Invaders Must Die, Hadouken! - Music For an Accelerated Culture

Lucie Malá
5/7 {vypnoutlink:Lucie}

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít