RECENZE: Polemic si oslavu jubilea užili. Pak ale nahrávali s kocovinou

Vydáno 19.04.2013 | autor: redakce

Svými nástroji a počtem členů v kapele zaplní celý minibus. Jsou vždy dobře naladění, neúnavní a přitom elegantní. Slovenští Polemic jsou stálicí české i slovenské hudební scény už pětadvacet let. Čtvrt století existence oslavují s novým albem Hey! Ba-ba-re-bop, které se jen hemží hudebními spolupracemi.

RECENZE: Polemic si oslavu jubilea užili. Pak ale nahrávali s kocovinou RECENZE: Polemic si oslavu jubilea užili. Pak ale nahrávali s kocovinou

polemic hey baba re bop 2013 lores 02-550x490POLEMIC
HEY! BA-BA-RE-BOP
15 trax / 52:48

"Když jsem lidem v roce 1981 říkal, že reggae bude hudba, která se bude hrát ještě aspoň 30 roků, všichni se mi smáli. Když jsem říkal, že reggae budou jednoho dne hrát všude po světě, všichni se mi smáli," zavzpomínal si hudebník Robo Grigorov na křestu desky Hey! Ba-ba-re-bop. Ještě před revolucí v roce 1988 se však Polemic rozhodli těmto hnidopichům ukázat a zhostili se nesnadného úkolu - prosadit reggae a ska na domácí půdě. O pětadvacet let později mají na kontě osm studiových nahrávek a o upadající popularitě nemůže být řeč.

Devítičlenná banda je plná sympaťáků, kteří zkrátka mají pohodu v krvi, vždyť jejich tváře bez úsměvu prakticky nezahlédnete. Stejně optimisticky viděli i budoucnost tehdy ještě chystané novinky. Muzikanti hrdě prohlašovali, že půjde o jedno z nejlepších alb v historii jejich diskografie, opak je ale pravdou. Hey! Ba-ba-re-bop postrádá někdejší špetku raubířství, ubíjí posluchače počtem tracků i hostů. Příště by s podobnými řečmi měli zacházet opatrněji.

Každý fanda ví, co od Polemic čekat. Po instrumentální stránce se skupina trochu vykrádá - to je však po tolika letech přirozené, navíc to není až tak evidentní. Pánové ale chtěli novinku pojmout slavnostně, a tak oslovili několik hudebníků, aby jim pomohli. Divokej Bill, Katarína Knechtová, Zuzana Smatanová, Robo Grigorov, Lenka Dusilová, Zdenka Predná, Matěj Ruppert nebo Pavol Habera - Polemic využili jejich hlasů ve víc jak polovině skladeb, takže se kolikrát zpěvák Bejzo sotva dostane ke slovu.

Skladba Moře, která je díky x hlasům lehce roztříštěná, má sice krásný text, je z ní ale cítit snaha vytěžit co největší počet slavných jmen. Nepochopitelným experimentem je pro změnu píseň Dancehall s podkresem elektra, tanečních beatů a laciného sborového popěvování - proč se proboha Polemic takhle sami odstřelují?

Úplně zle ale není. Deska se příjemně poslouchá a plyně lehce, a to i navzdory absenci někdejší pověstné jiskry. V Bostonu Polemic dokazují, že jejich silná stránka zůstává v rozehrávkách, s nimiž tak často zahajují živá vystoupení, a svůj ostrovtip zase uplatnili v humorných textech, jakými je např. úvodní Dáma nebo Hypochonder.

Premiérové nahrávání ve vlastním studiu One Love v Bratislavě nedopadlo nijak katastrofálně, řeči o nejlepší desce ale nejsou úplně namístě. Polemic rozhodně "umí i líp" (viz. předchozí nahrávka Horúce časy). Jako podkres k začínajícímu jaru se však Hey! Ba-ba-re-bop docela šikne.

BEST TRAX: Dáma, Klip klap, Hypochonder
ZKUS TAKY: Polemic - Horúce časy, Sto zvířat - Hraju na klavír v bordelu, Ska-P - 99 %

Kristina Bílá
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít