RECENZE: HIM znají návod, jak příjemně utonout ve svých slzách

Vydáno 08.05.2013 | autor: redakce

Finští HIM se se svou novou studiovkou pokouší obhájit trůn králů love metalu i dívčích srdcí. Album nese příhodný název Tears on Tape a oproti předchozí nahrávce ukazuje kapelu v klidnějším a dospělejším světle.

RECENZE: HIM znají návod, jak příjemně utonout ve svých slzách RECENZE: HIM znají návod, jak příjemně utonout ve svých slzách

him tears coverHIM
TEARS ON TAPE
Universal
13 trax / 40:56

Předchozí počin Screamworks: Love In Theory And Practice vrátil skomírající pětici zpět do povědomí jejich někdejších fandů a jak se zdá, celkově nastartoval šťastnější období. Album to bylo šťavnaté, mělo tah na bránu a nepůsobilo tak melancholicky, jak jsme u metalových romantiků byli doposud zvyklí. Tears on Tape se vůči němu jeví jako o tři roky starší brácha, který toho neposedného sourozence uklidňuje a drží ho na přechodu za ruku, aby nevběhl pod auto.

Nejde o to, že by snad osmá studiovka byla utahaná a nudná. Hutné, podladěné kytary v kombinaci s hlubokým hlasem Villeho Vala vytvářejí správnou tajemnou atmosféru, která má potenciál oslovit jak teenagery, tak ty, kteří na muzice HIM vyrostli. A v momentě, kdy se uprostřed depresivních pasáží rozezní sladkobolné piáno, víte, že pánové nic ze svého umění nezapomněli. Jediný, kdo si nahrávání moc neužil, byl zřejmě bubeník Gas, jehož přechody nejsou příliš nápadité a rytmika se často opakuje.

Desku ohraničují dvě povedená intra evokující zvuk vložení magnetofonové pásky do kazeťáku (což může některé mladší ročníky zmást). Několik prvních kousků jako Love Without Tears, I Will Be the End of You nebo právě singl Tears On Tape zní jako čistá "HIMovina! - např. Hearts At War evokuje nájezd starší pecky Our Diabolikal Rapture. Žádné experimenty deska nepřináší (jediným je snad jen instrumentální Lucifer's Chorale, jež zní jako záznam ze zániku světa) a dokonce nenabídne ani žádnou "ultra baladu".

Jak ukázali už v klipu Tears on Tape, HIM dbají na detail. V samém středu přebalu desky leží heartagram, který chrání sedmicípá hvězda, neboli heptagram, okolo nějž se ve třech kruzích ovíjí had. Ve svém těle má nápis z jazyka odvozeného z hebrejštiny a jedná se o refrén skladby Tears on Tape. O zmíněných symbolech se dá vyčíst spoustu informací, a je proto příjemné vidět, že kapela po všech těch letech na obal bezmyšlenkovitě neplácne první věc, co jí přijde pod ruku.

HIM na novince znějí příjemně sladkobolně, dumavě a lehce umírněně. Slzy, které roní, jsou sladké a patří rozhodně mezi to lepší, co kdy vytvořili.

BEST TRAX: Hearts At War, All Lips Go Blue, I Will Be the End Of You
ZKUS TAKY: The Rasmus - Hide From The Sun, Negative - Neon, HIM - Greatest Lovesongs Vol. 666

Kristina Bílá
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít