LIVE: Brněnské desatero aneb TOP 10 brněnského majálesu

Vydáno 08.05.2013 | autor: redakce

Nejstarší z majálesů letos oslavil kulaté výročí. Po tradičním průvodu městem v čele s Horkýže Slíže vyvrcholily oslavy velkolepým open airem na Výstavišti. I když průběžně pršelo, přeháňky nezpůsobily pokles atmosféry ani o píď. A co tedy jubilení desátý ročník přinesl?

LIVE: Brněnské desatero aneb TOP 10 brněnského majálesu LIVE: Brněnské desatero aneb TOP 10 brněnského majálesu

035 majales046 majales














10. Doprava

Palec nahoru si zaslouží organizace veřejné dopravy z festivalu, která samozřejmě úzce souvisí s výběrem areálu Výstaviště, ale i tak bylo posílení spojů značné a člověk se na tomto ročníku dostal v brzkých ranních hodinách pohodlně kamkoliv.

9. Floex


V případě nenápadného elektronického projektu Floex se rozhodně vyplatilo odejít na okamžik z hlavního programu (kde zrovna hráli např. Chinaski či Wohnout) na univerzitní VUT Stage. Umístění uvnitř zastřešeného pavilonu navodilo intimní klubovou atmosféru, kterou zdařile doplňovaly projekce na pódiu.

8. Areál Výstaviště

Zhruba měsíc před konáním akce oznámili organizátoři přesun festivalu z tradičního místa v Komárově do prostor brněnského Výstaviště. V areálu tak vznikly čtyři velké scény a další tři zastřešené univerzitní scény. Návštěvníci mohli využívat zázemí v pavilonech (tradiční toi-toiky samozřejmě také nechyběly), což je na festival velký luxus. Pevný povrch zabránil brodění bahnem a poskytoval také další místo k sezení.


019 majales041 majales













039 majales udg7. PSH

Kdo prošel po sedmé hodině kolem Redbull Tour Bus stagei, už zdálky mohl slyšet z početného davu, který se tu shromáždil okolo legendární formace české hip hopové scény, jméno Ó-r-i-ó-n. Papá Ori se sice šetřil, ale dole v kotli ruce lítaly pěkně vysoko!

6. Vratné kelímky

Je dobře, že se vratné kelímky stávají standardem festivalů, protože brodit se na akci, kde je více jak 35 tisíc lidí, v plastu skutečně nění příjemný zážitek. Kelímek z tvrzeného plastu s jednotným majálesovým designem je navíc dobrým suvenýrem.


040 majales044 majales














5. Skyline

Skupina dává do svých vystoupení vše a energie z neuvěřitelných pohybových výkonů zpěváků se i v Brně rychle přenesla do publika v kotli. Progres patrný v rámci tvorby přináší i různé pěvecké polohy Marky a Jacoba. Mile překvapila akustická verze prastaré písně Ladies jen s Markou v doprovodu kytary.


069 majales skyline


























4. Vypsaná fiXa

Dalším překvapením večera byl velký počet fanoušků věrných fiXe, kteří se nenechali nalákat paralelním koncertem Kryštof na vedlejší stagei. I když kapela místy působí jako z jiné planety, hity jako 1982 či novější Antidepresivní rybička zpívaly snad všechny generace rockerů. Pobavila také Márdiho reggae vsuvka.

Černý Petr festivalu: Toxique

Kapela Toxique si protentokrát vytáhla Černého Petra - ne zrovna atraktivní čas, ozvučení a déšť. Umístění kapely tohoto formátu na miniaturní Redbull Tour Bus stagei jim také zrovna do karet nehrálo...



3. Tomáš Klus

V současné době nejpopulárnější český zpěvák se tentokrát předvedl také jako rapper. Na pódiu to sice rozjel pěkně zostra, jen ty plíce se mu chvílemi někde toulaly... Jedním z headlinerů Majáles Open Airu byl i tak po právu - vystoupení korunoval trefnými glosami a jeho písničky s ním zpíval každý, kdo měl kromě plic i hlasivky.


072 majales tomas klus078 majales tomas klus















2. Pipes and Pints

Kdo se nedostal na narvanou VUT Stage s MIG 21, rozhodně neprohloupil výběrem punkových Pipes and Pints na Mendelu stagei. Bylo opravdu na co koukat - pozornost přitahoval jak potetovaný excentrický zpěvák, tak dudák. Oba navíc svými častými výlety mezi diváky dělali těžkou hlavu pořadatelům, což bylo upřímně řečeno také velmi zábavné. Na třetí univerzitní scéně probíhal paralelně koncert Charlie Straight, kteří by se naopak potřebovali svěží závan invence, jelikož stále to samé dokola po čase omrzí a ChS pak nemusí zachránit ani tolik milované brněnské publikum.

1. Kryštof

Největší hudební událostí bylo vystoupení skupiny Kryštof, která posbírala zbytky balónků z nedávného turné k poslední desce, oprášila používaná videa a v plné polní vyrazila dobýt i letní festivaly. Koncert odstartoval ohňostrojem, ten se ještě v průběhu dvakrát opakoval, přičemž závěrečný svou intenzitou přitáhl pozornost celého Výstaviště - tedy té mizivé menšiny, nacházející se jinde než na Kryštofovi. Celé se to neobešlo bez narážek na Kometu a Baník a také bez krátkého technického výpadku, kdy pár vteřin hrozila němá groteska. Cesta se bohužel opět obešla bez Tomáše Kluse.


103 majales krystof111 majales krystof













 


text: Nikola Illeová, text: Romana Šlapáková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít