RECENZE: Fall Out Boy rock and roll nespasí

Vydáno 08.06.2013 | autor: redakce

Dejte kapele na pět let voraz a je šance, že se vrátí se skvělou deskou. Dejte pauzu na pět let Fall Out Boy a vrátí se se vším, jen ne s tím, co jste čekali. Save Rock and Roll je kamenná lavina, která se vám sesype na hlavu. Ovšem pozor - dají se v ní najít drahokamy!

RECENZE: Fall Out Boy rock and roll nespasí RECENZE: Fall Out Boy rock and roll nespasí

fall-out-boy-save-rock-and-roll-2013FALL OUT BOY
SAVE ROCK AND ROLL
Universal
11 trax / 41:07

Když před pěti lety ohlásili Fall Out Boy rozchod, obličeje mnoha náctiletých holčiček (i chlapců) zaplavily proudy slz rozmazávajících jejich silné černé linky. V napjatém očekávání strávili pět let doufajíce, že se jednotliví členové FOB vytasí alespoň se sólovými nahrávkami. Stalo se tak například u zpěváka Patricka Stumpa, který vydal poněkud neuchopitelnou desku Soul Punk, z níž víc než cokoliv jiného dýchala touha stát se novodobým Michaelem Jacksonem. Každopádně pětiletá absence společné tvorby udělala z jejich novinky slušný tvůrčí mišmaš.

Ale pěkně od začátku. Jedna z věcí, která FOB odlišovala od ostatních kapel, byly nezapamatovatelně dlouhé názvy jednotlivých songů jako například I've Got a Dark Alley and a Bad Idea That Says You Should Shut Your Mouth (Summer Song) nebo I Slept with Someone in Fall Out Boy and All I Got Was This Stupid Song Written About Me z desky From Under The Cork Tree. Na následujících Infinity Of High a Folie à Deux se už umírnili a navíc definitivně opustili skalisté vody hardcore a vydali se vstříc popovým vlnám. Na novince už názvy žádnou originalitou nevynikají a jejich délku natahují akorát jména "featurings". Fall Out Boy, jako by si nebyli jistí, že jejich comebacková novinka uspěje, si pozvali na pomoc hned několik zvučných jmen a jejich seznam je stejně rozháraný jako celá deska.

Album otvírají The Phoenix a první singl My Songs Know What you Did In The Dark (Light Em Up), které jakoby zastupovaly oslí můstek mezi původní tvorbou FOB a novinkou. Ať už smyčci v The Phoenix připomínajícími Thnx Fr Th Mmrs s disco nádechem z alba Infinity On High nebo singl navazující na již zmíněnou nekonečnou délku názvu s přidanou hodnotou potenciálu stadiónového hitu.

S Alone Together a Where Did The Party Go už by ale pánové mohli vyrazit na diskotéku, někam mezi Lady GaGa a One Direction by určitě zapadli. Snad aby úroveň zase pozvedli, pozvali si do následující Just One Yesterday hned dvě zpěvačky. Přiznávají jen jednu - Foxes - která obohatila song svým vokálem. Začátek písně však silně připomíná Rolling In The Deep od Adele.

S kapkou progresivity přicházejí FOB v The Mighty Fall, kde se k nim připojil rapper Big Sean. Naprosto zbytečná rapová vsuvka je starým známým fíglem, jak zaplácnout hluché místo v songu a byla použita tolikrát, že už prostě nefunguje. Píseň sama o sobě má dostatek síly na to, aby se bez Big Seana obešla. V předposledním Rat A Tat si svoje odkecá další host Courtney Love, protože o zpěvu se v jejím případě opravdu mluvit nedá, a jsme ve finále. Kluci se na závěr rozhodli zachránit rock and roll a na pomoc si do Save Rock And Roll pozvali Eltona Johna. Zajímavá kombinace, song chytne za srdce, ale podivný vokodér celkový dojem kazí.

Fall Out Boy měli vždycky velkou sílu v textech, které splňovaly podstatu ema, tak, jak jej známe z médií, a utvrzovaly věrné následovníky, kteří s oblibou hlásají slogan "Music saved my life", že svět je sice temné místo, ale pořád na to člověk není sám. V tomhle se FOB nezměnili. Síla textů Lets Be Alone Together nebo If Heaven's Grief Brings Hell's Rain, Then I'd Trade all My Tomorrows For Just One Yesterday či I'll Check In Tomorrow If I Don't Wake Up Dead nabízí to, po čem dost pravděpodobně jejich věrní fanoušci šli.

Jednotlivě vlastně každá jedna skladba funguje celkem dobře. Celek však ztrácí kompaktnost natolik, že působí až rušivě. Fall Out Boy před sebou tlačí káru nevystřílených nápadů, které nastřádali za posledních pět let. Jenže oni jsou na ni čtyři, kdežto posluchač je v tom sám. Doufejme tedy, že s tímto albem nevypustili pánové z Illinois všechnu páru a příště nám představí něco, u čeho si nebudete mezi každým songem muset dát pětiminutovou pauzu, abyste nemuseli neustále nevěřícně vrtět hlavou. A třeba ten rock and roll už konečně zachrání.

BEST TRAX: My Songs Know What you Did In The Dark ( Light Em Up), Alone Together, Save Rock And Roll
ZKUS TAKÉ: Fall Out Boy - Infinity On High, Cobra Starship - Hot Mess, Panic At The Disco - Mad As Rabbits

Marta Pušová
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít