LIVE: Úvod Colours zastihl v top formě Sigur Rós i Damiena Rice

Vydáno 20.07.2013 | autor: redakce

Po úvodním večeru ve společnosti éterických Sigur Rós nebo Tata Bojs se páteční program Colours of Ostrava rozběhl naplno už od brzkého odpoledne. V areálu Vítkovic se na několika pódiích předvedli Asaf Avidan, Woodkid, Bonobo nebo Damien Rice, z domácích Umakart, The Prostitutes nebo Pražský výběr.

LIVE: Úvod Colours zastihl v top formě Sigur Rós i Damiena Rice LIVE: Úvod Colours zastihl v top formě Sigur Rós i Damiena Rice

colours day 1-2 43COLOURS OF OSTRAVA
Dolní Vítkovice
18. 7. & 19. 7. 2013

DEN I. (čtvrtek 18. 7.)

19:24
Colours hned na úvod nutí některé novináře a hosty spolknout první hořkou pilulku - fronty na akreditace jsou na hodinu. Hadi, které tvoří čekající, dělají u hlavního vchodu takový chaos, že se dokonce ucpává i hlavní vchod.

20:54
Česká televize v areálu natáčí reportáž o Sigur Rós. Redaktorce Lucii Hotárkové to sluší.

20:57
The Bots -důkaz, že i když je vám sedmnáct a neprodají vám ani pivo, nevylučuje se to s tím, že můžete "kraji rázovitému" předvést solidní indie-rockovou párty.

colours day 1-2 19colours day 1-2 28

21:43
Sigur Rós začínají s malým zpožděním. Potlesk po první písni je spíš vlažný.

22:30
Sigur Rós v první půlce svého setu zahráli koncertně prodlouženou verzi hymny všech rozervaných srdcí Hoppipola. Nádherná věc, která publikum vrací do minulosti. Každý někdy dostal kopačky a bloudil zimní Prahou, no ne?

23:45
Tata bojs recyklují! A když recyklovat, tak pořádně! Kromě toho, že mají nástroje z trubek a truhlíku, zrecyklovali i text písně Pěšáci. Michal Máka jim tak nově nevolá z Warnerů, ale ze Supraphonu. První den Barev vrcholí a leckdo by v tuto chvíli řekl, že s nejlepší současnou českou kapelou.

DEN II (pátek 20. 7.)

10:46
Někteří z návštěvníků se z kapacitních důvodů nedostali do stanového městečka a museli se ubytovat v přilehlích hotelích, penzionech a jiných zařízeních. Například v Hotelu Kovák v Kunčičkách jako by ani žádný festival neexistoval. V místní kantýně svačí zaměstnanci největší ocelárny na světě.

colours2013 day2-7colours2013 day2-15

11:06
V areálu Colours právě zvučí Damien Rice, který na festivalech vystupuje jen zřídka. Není se čemu divit, když měl před pár měsíci koncert v pražském Roxy, nechal úplně vypnout bar, protože nechtěl, aby jeho tklivé písně byly rušeny jakýmkoliv hlukem. Organizátoři festivalu se nechali slyšet, že právě angažování sympatického Ira je jejich největším letošním úspěchem.

13:37
Mnoho návštěvníků vyhnalo počasí k vodě. Na koupališti Vřesina v Porubě jsou i tací, kteří s sebou nemají plavky a řeší, zda se raději koupat na Adama nebo se dusit horkem.

colours day 1-2 51

colours2013 day2-10

16:16
Z dálky to zní, jako by na Agrofert stage řádil Matěj Ruppert s Monkey Business, ale to si jen EzyWay dávali výborný cover Something Got Me Started od Simply Red. Svou zábavnou show navíc proložili soutěží, kdy nechali rapovat dva přihlásivší se návštěvníky, kteří po improvizačním battlu odměnili cédéčkem.

19:06
Hlas Asafa Avidana je opravdu matoucí. Čekáte překouřenou rockerku a místo ní u mikrofonu stojí metrosexualní písničkář s čírem na hlavě. Zní skvěle. Jeho kapela hraje poctivě a zpěv vyjadřuje emoce.

19:12
O kus dál mezitím předvání svou performance Kittchen, který se vymanil ze škatulky alternativa a společně s dvěma trombónisty předvádí v originální industriální atmosféře sebevědomou show, které vůbec nechybí "ta druhá půlka chlapa". Kuchaře je třeba si hýčkat - je svůj, uvěřitelný, nesmírně zábavný a přesto má melodie zkousnutelné i pro mainstreamové publikum.

colours2013 day2-34colours day 1-2 15

 

19:25
Asaf Avidan stále míchá žánry. Chvíli z jeviště zni reggae, poté jižanský rock, občas má jeho hlas soulovou hloubku, ale obecně lze říct, ze Ostravě servíruje pestrou směsici folku. Návštěvníkům festivalu připil na zdraví oblíbenou whiskey a s kotlem pod jevištěm se sympaticky snaží komunikovat.

19:43
Asaf právě dozpíval svůj největší hit Reckoning Song, který přední rady sborově odzpívaly s ním. Poté se napil minerálky a asi desetkrát vyslovil s anglickou výslovností slovo Rajec. Zavtipkoval, že nyní od svého nového sponzora očekává milion dolarů na účtu.

20:13
Anna Maria Jopek v Gongu zacala svůj koncertní projekt na neuvěřitelně vysokých jehlach, její  ženskou krásu umocňují i šaty končící vysoko nad koleny. Plný sál navštívilo i hodně cizinců, ke kterým se proslulost polské jazzové zpěvačky stačila dostat. Všechny skladby dosud zazněly v Annině mateřském jazyce.

colours day 1-2 06colours day 1-2 17

20:18
Po pár lascivních gestech se šátkem se Anna chopila papíru, kde má napsané představeni svých spoluhráčů v češtině, coz působí velmi roztomile. Vysloužila si za to obrovský aplaus.

21:20
Na pódiu stojí největší sobotní hvězda: Damien Rice. A stejně jako před rokem v pražské Roxy je i tady na jevišti sám. I když za sebou nemá kapelu, i tak ovládá emoce tisíců posluchačů.

colours day 1-2 35

21:46
Po boku Damiena Rice se objevila Markéta Irglová, aby mu vypomohla ve skladbě Cold Water. Nahradila v ní Lisu Hannigan, která zazářila na Colours před 2 lety.

21:50
Markéta zůstává na podiu i dále a další společnou písni je cover Cohenova hitu Hallelujah.

colours2013 day2-44colours2013 day2-29

23:04
Bonobo maji výborný zvuk a přišlo se na ně podivat opravdu hodně lidi. Jenže velka čast z nich spíše odpočívá a rekaxuje - Bonobo by to víc slušelo v klubu.

01:00
V semtex stanu probíhá pingpongovy turnaj o zlatou pálku a panáky, stůl si už druhý den neodpočine. Holky mají  v obíhačce dva životy, přesto stále vyhrává chlapec v sandálích a Rejoice kraťasech, kterého lidi kolem pokřtili na Forresta Gumpa.

text: Daniel Maršalík, Tomáš Tenkrát; foto:Matěj Slezák, Leoš Horký

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít