LIVE: Intimní The xx umí koexistovat i s festivalovým publikem

Vydáno 21.07.2013 | autor: redakce

Třetí den největšího severomoravského festivalu hráli jako jedni z posledních britští držitelé Mercury prize The xx. Ti sice nejsou typickou stadionovou kapelou, přesto dnes právěm patří k lákadlům největších festivalů.

LIVE: Intimní The xx umí koexistovat i s festivalovým publikem LIVE: Intimní The xx umí koexistovat i s festivalovým publikem

The xx Colours 02THE XX
Colours of Ostrava
20. 7. 2013

Zpěvačka Romy Madley Croft se svou kapelou přišla na pódium o půlnoci předposledního dne festivalu. Leckomu již nepochybně docházely síly - z pátečního programu měli tak ti nejpilnější v nohách Movits, Zrní, Wanastowi Vjecy či švédskou alternativní senzaci The Knife.

The xx se do Česka vrátili se svou druhou deskou Coexist úspěšně navazující na debut xx. Zásadní otázkou bylo, zda se jim povede jejich intimní hudbu přetavit v úspěch i před festivalovými diváky. Letošní návštěvníci Colours si už zřejmě zvykli, že největší hvězdy festivalu jen zřídka přesahují 90bpm a bylo tomu tak i u britského tria. Co na tom, že místo headlinování víkendového programu se jejich muzika hodí spíš k usínání.

The xx, jejichž indie pop se českým divákům představil poprvé v roce 2009 maličském klubu 007 na Strahově, zahráli většinu skladeb ze svého poměrně štíhlého repertoáru a publikum reagovalo především na jejich nejznámější hity jako Crystalized, VCR nebo Angels.

The xx Colours 01The xx Colours 03

Jejich výkon zhodnotila i opilá fanynka Vojty Dyka: "Bylo to dobrý, takový hodně pomalý a byly tam mraky," víc se z ní na dotaz nepovedlo vytáhnout. Těmi mraky byly myšleny projekce, jež opravdu posouvaliy hudbu The xx ještě blíže ke snivé atmosféře. Diváci Colours jsou ostatně pověstní tím, že dokáží "koexistovat" právě i s interprety, které nemají úplně naposlouchané a přesto jim dokáží vytvořit skvělou festivalovou atmosféru.

Předposlední den poté skončil se středomořskými Balkan Beat Box - ostrým mixem balkánské dechovky, hip-hopem, reggae a dubem. Ne úplně patřičně pak působilo vyklízení areálu po druhé hodině ráno, kdy byli bavící se návštěvníci nekompromisně vykázáni za hranice areálu a nejedni z nich se vyrazili "dokopnout" na proslulou Stodolní ulici.

text: Tomáš Tenkrát, foto: Matěj Slezák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít