LIVE: V závěru Trutnova ožil duch slavných Ramones

Vydáno 19.08.2013 | autor: redakce

Pracovní i jiné povinnosti vypravily poslední den festivalu jako vždy část návštěvníků domů. Ti, co v Trutnově zůstali, se večer vrátili v čase do dob, kdy punku vládl pokřik "Gabba Gabba Hey" legendárních Ramones, jejichž písně připomněl bubeník Marky Ramone se svou kapelou.

LIVE: V závěru Trutnova ožil duch slavných Ramones LIVE: V závěru Trutnova ožil duch slavných Ramones

Trutnov IV 01TRUTNOV OPEN AIR FESTIVAL 2013, den IV
Na Bojišti, Trutnov
18. 8. 2013

Punkáčům letos pořadatelé připravili k obědu chutné menu. Zatímco v sobotu v poledne hráli SPS, v neděli krátce po poledni nastoupil na hlavní scénu Volant. Poté si vyznavači barevného číra dali pauzu při velmi hlasitém vystoupení Debustrolu, aby se následně vrátili kvůli N.V.Ú. Ti se oproti loňsku přesunuli z vedlejší scény, odlišný byl i čas jejich koncertu. Nehráli ve tři ráno, ale ve tři odpoledne. Barevná hlava Štěpána Málka nezůstala ani chvíli v klidu. Potvrdila se známá skutečnost, že "Envéúčka" a jejich divoké koncerty mají stále říz podle hesla a skladby "Pogo, punk a R'n'R".

Pod kotlem ještě přitopil Krucipüsk. Tím spíš, když Tomáš Hajíček hned na začátku slíbil, že zahrají samé hity. Sebevědomí bylo v tomto případě naprosto oprávněné. V některých případech byl pravdivý i úryvek textu písničky Cirkus dneska nebude, a totiž: "Je to tady, úsměvem kvetou hlavy, holky si sundaj trika a parta rokec míchá." Počasí holky k podobnému kroku doslova vybízelo...

Trutnov IV 04Trutnov IV 25

Tempo udrželo i Inekafe, byť s méně hutným zvukem. Jejich blok byl sice v programu prezentován jako premiérový v podhorském ležení, pravdou zůstává, že tito Slováci už si Bojiště osahali dokonce dvakrát, naposledy v roce 2001. Vratko Rohoň v kalendáři stále hledá 30. február, formou písně Petra popřál k svátku i všem stejnojmenným dívkám, byť s denním zpožděním.

Trutnov IV 16Trutnov IV 36

Britským Palm Reader se podařilo dokonale vyčistit prostor amfiteátru. Holt není každý den hardcorové posvícení... Do myslí se vkrádala otázka, pro koho vlastně bude hrát Petr Fiala a spol. Mňága a Žďorp tuto otázku záhy rozmetala na prach, který byl na vyprahlém Bojišti všudypřítomný. Skupina pod rouškou tmy odhalila své Třetí tajemství, hledala i za mraky schovaný Měsíc. Po čtyřdenním maratonu vysála z návštěvníků poslední zbytky energie, kterou však měrou vrchovatou vracela zase zpět.

Trutnov IV 44Trutnov IV 48

Marky Ramone měl být zlatým hřebem nejen slavného punkového trojlístku (společně s Damned a Toy Dolls), ale celého 26. ročníku. Tento bubeník je podepsán pod studiová alba veleslavných Ramones mezi lety 1978 až po rozlučkové Adios Amigos z roku 1995. Někdo jeho vystoupení očekával natěšeně vykřikujíc I Believe In Miracles, která také zazněla. Skeptici se obávali pouhého revivalu kultovních Ramones. Realita převážila misky vah na stranu optimistů. Intro bylo sice až nepunkově protáhlé, pak už následovala smršť notoricky známých hitů. Nebyl čas ani vydechnout - s koncem jedné pecky zaznělo známé "One, two, three, four" a okamžitě navazoval další track. Ačkoliv repertoár byl postaven na hitech, které musí znát snad každý, kdo se alespoň otřel o punk, nemůže být zapřen logický fakt, že Marky Ramone's Blitzkrieg nemají k dispozici ani basáka s kouzlem Dee Dee Ramoneho, ale hlavně zpěváka s hlasem a charismatem Joeyho Ramoneho. I tak se podařilo alespoň částečně oživit duch věhlasné kapely, které Marky ostudu určitě neudělal. S koncem tohoto koncertu se spustil sice teplý, ale velmi intenzivní déšť, který zcela jistě nepotěšil zejména stanující část diváků. Zároveň jej bylo možné považovat za symbolickou tečku za trutnovským festivalem s letopočtem 2013 na konci.

Trutnov IV 39Trutnov IV 13

V Trutnově to nikdy nebylo jen o muzice a tradice různých doprovodných akcích zůstala zachována i letos. Zájemci tak mohli najít chvíle klidu v Knihovně Václava Havla, příp. si prohlédnout výstavu fotografií Olgy Havlové od Bohdana Holomíčka. Své stálé místo má i alternativní a meditativní scéna Hare Krishna, dále bylo možné narazit na stánky různých neziskových organizací, hvězdárnu, čajovnu či kafírnu atd.

Ačkoliv se v průběhu čtyř dní představilo hned několik pozoruhodných jmen, ukázalo se, že nikdo nebyl takovým lákadlem pro širší masy lidí, jako loni Korn či rok před nimi Iggy Pop. A vracet se ve vzpomínkách do roku 1997 k Faith No More nemá cenu vůbec. Charakteristická a mnohokrát zmíněná atmosféra sice zůstala zachována, jen z ní se ale kapely zaplatit nedají. Pořadatelům nezbývá než doufat, že divácky slabší ročník nezůstane trendem i do dalších let. Trutnov 2013 je možné i díky příznivému počasí, kvalitnímu zvuku a bezproblémové organizaci označit z pohledu diváků za zdařilý a pohodový, leč další přívlastky evokující něco nezapomenutelného a nadpozemského použít nelze.

text: Tomáš Rumler, foto: Ondřej Kudela

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít