RECENZE: The Dillinger Escape Plan si stále drží správnou dávku šílenosti

Vydáno 09.10.2013 | autor: redakce

Americká mathcorova mlátička The Dillinger Escape Plan brázdí vody tohoto nespoutaného sub žánru již dlouhých patnáct let. Je až k nevíře, že jim ani po tak dlouhé době v tomhle odvětví extrémní muziky stále nedocházejí nápady a kreativita. Jinak tomu není ani s novinkou One of Us Is the Killer.

RECENZE: The Dillinger Escape Plan si stále drží správnou dávku šílenosti RECENZE: The Dillinger Escape Plan si stále drží správnou dávku šílenosti

The-Dillinger-Escape-Plan-One-of-Us-is-a-KillerTHE DILLINGER ESCAPE PLAN
ONE OF US IS THE KILLER
11 trax / 40:01 min

Tracklist: Prancer, When I Lost My Bet, One of Us Is the Killer, Hero of the Soviet Union, Nothing's Funny, Understanding Decay, Paranoia Shields, CH 375 268 277 ARS, Magic That I Held You Prisoner, Crossburner, The Threat Posed by Nuclear Weapons

Je neoblomnou pravdou, že stejně jako zraje dobrý sýr, zrají i dobré kapely. The Dillinger Escape Plan nejsou výjimkou. Na svém pátém studiovém počinu One of Us Is the Killer sice nejsou už tak zběsilí jako v minulosti, ale stále si drží tu správnou dávku šílenství.

Kapela na nové fošně střída hned několik stylů. Dokázali namíchat směsici mathcoru, klasického post hardcoru, melodických vyhrávek, nebo i tu a tam předvést nějakou techničtější pasáž doplněnou atmosférickými vokály. Hned první skladba Prancer vás přibije do sedaček a uvede tuhle pětici, jak se patří - pěkně postaru. Vyhrocený a rychlý úvodní song se střídavými riffy a sekanými přechody doplněný o Gregovy štěky působí nanejvýš Dilngerovsky.

Hned po úvodním nášupu následuje obdobná, ale přesto již trochu žánrově různorodější a hardcorovější When I Lost My Bet, jež ve svém závěru začne pomalu ladit do klidnějších not, aby připravila půdu snad nejpovedenějšímu tracku celé desky, singlu One of Us Is the Killer. Skladba nabízí chytlavé melodie, klidné vyšperkované vokály a perfektní doprovody stupňujících se kytar. Nejde však o kouzlo jednotlivých skladeb - největší předností desky je již zmíněná různorodost materiálu.

Musíme dát částečně za pravdu zlým jazykům, kteří tvrdí, že kapela trochu vyměkla. Možná ano, ale jen v některých konkrétních skladbách, nikoliv plošně. Na této skutečnosti má největší podíl rozvinutí vokálu zpěváka Grega Puciata, jenž je oproti předchozím studiovým počinům více než patrný. Již zde totiž neslyšíme pouze nekontrolovatelné výkřiky a ječení hlavního aktéra, ale mnohem častěji se dostávají na řadu propracované zpěvy, na kterých jak vidno Puciato razantně zapracoval a celou kapelu tak posunul o level výše.

Nadšenci experimentálních nášupů plných zvratů (a nyní už můžeme říci i kontrolovatelného a propracovaného šílenství) si tuto nahrávku jistě oblíbí. Jak zní nahrávka naživo, se můžete přesvědčit už 11. října v Ostravě a o den později v Praze.

BEST TRAX: One of Us Is the Killer, Paranoia Shields, Crossburner
ZKUS TAKY: Converge - All We Love We Leave Behind, Meshuggah - Koloss, The Architects - Daybreaker

Petr Šrámek
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít