RECENZE: Zvedněte hlavu, stará dobrá Morcheeba žije

Vydáno 21.10.2013 | autor: redakce

Sice je to více než tři roky, co se po neshodách vrátila zpět do Morcheeby zpěvačka Skye Edwards, ale je to také zhruba stejné období, kdy vyšlo jejich poslední album. A to už je docela dlouho na to, aby se kapela udržela v popředí zájmu. S novou deskou Head Up High teď trio vstupuje opět na výsluní a na pódia, včetně toho českého.

RECENZE: Zvedněte hlavu, stará dobrá Morcheeba žije RECENZE: Zvedněte hlavu, stará dobrá Morcheeba žije

Morcheeba-Head-Up-High-2013MORCHEEBA
HEAD UP HIGH
PIAS Recordings
12 trax / 48:12 min

Tracklist: Gimme Your Love, Face Of Danger, Call It Love, Under The Ice, I'll Fall Apart, Make Believer, Release Me Now, To Be, Hypnotized, To The Grave, Do You Good, Finally Find You

Morcheeba po poslední desce Blood Like Lemonade z roku 2010 vydala letos na podzim album Head Up High a současně vyráží na evropské turné. Do Česka se podívá už 21. října v rámci oslav výročí založení pražského klubu Roxy. Venku je také videoklip k prvnímu singlu Gimme Your Love, co svým intergalaktickým temným podkladem desku zároveň startuje, aniž by překročil radio friendly úroveň. Ve velké míře v ní vstupují do hry hip hopové scratche, ale i elektrická kytara a celé to svým sametovým hlasem doplňuje zpěvačka Skye.

Na desce se však pomyslné hranice trip hopu překračují často a různými způsoby. Důkazem budiž například taneční skladba Face Of Danger, v níž se zároveň představuje první rapující host Chali 2Na z Jurassic 5. Hosté ostatně dostali u Morcheeby velké množství prostoru. Dalším výletem do vod jiných žánrů se vyznačuje třeba dancehallová Make Believer nebo dubstepová To The Grave.

Paradoxem je fakt, že nejvýraznější skladbou alba, která převyšuje ostatní jak z hlediska práce s melodií ve vokální lince, tak elektronického podkladu, je Call It Love bez Skye, zpívaná Jamesem Petrallim ze skupiny White Denim. Jeho hlas tu zazní ještě v I'll Fall Apart a ve Finally Find You. Co do stylu by se Call It Love výborně doplňovala s písní Nightcall z filmu Drive (zazněla ale i ve filmu The Lincoln Lawyer). Kdo viděl a slyšel, této asociaci se pravděpodobně nevyhne.

Hudebně je tedy deska Head Up High různorodá, způsobují to nejen přesahy do jiných žánrů skladatelského dua bratrů Godfreyů, ale i velký počet hostů vkládajících do jejich hudby to své. Proto se velmi dobře poslouchá, aniž by se jí posluchač brzy přesytil. Skřípat to ale začne po zahloubání se do textů, například v případě rapu o rumpsteaku v To Be, atd. Texty tedy raději neřešte.

BEST TRAX: Call It Love, Finally Find You, Gimme Your Love.
ZKUS TAKY: Morcheeba - Blood Like Lemonade, London Grammar - If You Wait, Never Sol - Quiet.

Nikola Illeová
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít