LIVE: Pražští hipsteři měli díky Daughter předčasné Vánoce

Vydáno 13.11.2013 | autor: redakce

Na mnoho prokrastinátorů, kteří si lístek na premiéru Daughter v Praze nekoupili předem, čekalo u vstupu do Rock Café nepříjemné překvapení. Nepříjemné pro ně, ale o to příjemnější pro kapelu. Jejich sen vidět budoucí velkou kapelu v malém prostoru a za málo peněz, byl zkažen velkým nápisem Sold Out.

LIVE: Pražští hipsteři měli díky Daughter předčasné Vánoce LIVE: Pražští hipsteři měli díky Daughter předčasné Vánoce

Daughter Rock Cafe-04DAUGHTER
Rock Café, Praha
12. 11. 2013

Pokud se povedený koncert pozná podle rozpařeného kotle pod pódiem, omdlívajících dehydratovaných fanynek a létajících kelímků od piva, pak Daughter předvedli tu druhou, opačnou stranu povedeného koncertu. Míň rozpařenou, ale o to víc zapamatovatelnou. Koncentrace hipsterů a cizinců na metr čtvereční jak pod pódiem, tak v celém prostoru vyprodaného sálu připomínala osídlení Indie. Množství hipsterských posluchačů přinesl koncertu ovšem jen samé klady. Nebylo to jen důkazem, že Daughter za hranicemi naší často slepé a hluché země ke kvalitnější hudbě opravdu něco znamenají, ale také to přineslo opravdový posluchačský zážitek. Co by si někdo mohl vykládat jako strnulou tichou obrýlenou masu, která se pohupuje jen v kolenou, ve skutečnosti znamenalo hodinové ponoření do tajů hudby, kterou Daughter dělají.

Daughter Rock Cafe-23Daughter Rock Cafe-34

Kdo se obával živého podání nebo nedostatku energie, mohl si hned s prvními tóny oddychnout. Zamyšlené pocity, jakými Daughter na albu If You Leave přímo srší, zůstaly i naživo, ovšem kytary, ať už vybrknkávané nebo velmi rockové, dodaly písním nový rozměr přesně pasující na klubové koncerty.

Muzikanti na pódiu si byli ve svém světě za kytarami, bubny a klávesami velmi jistí, nadšená reakce publika je ovšem po každé skladbě vždy udivila. Mnohokrát děkovali, ke konci už natolik, že je musel fanoušek popohnat k dalšímu hraní. Zpěvačka Elena Thorna se při promluvách k publiku schovávala za ofinu a mnohdy i za šepot, ovšem po jejich nejśpěšnějším singlu Youth, který celé Rock Café zpívalo s nimi, pookřála a rozpovídala se.

Daughter Rock Cafe-39Daughter Rock Cafe-49

Po odehrání celého setu, který obsahoval všechny jejich skladby, následovalo bouřlivé vytleskávání a Daughter se vrátili s coverem Get Lucky od Daft Punk. Po koncertě se ještě jednou vrátili do klubu, kde se ještě celou hodinu zpěvačka přívětivě věnovala podpisům s věnováním, pózováním na analogové fotky a promluvám o našem krásném hlavním městě.

Dojatí Daughter se jistě budou chtít vrátit, protože jejich Praha jim rozumí. Není se čemu divit, svým zvukem a prezentací se řadí vedle u nás oblíbených kapel jako jsou The xx, kteří na své první zastávce v Česku vyprodali Sedmičku a hned při příští návštěvě dokonce velkou Lucernu. Podobný osud jistě čeká také Daughter.

text: Jana Václavíková, foto: Tomáš Vlach

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít