LIVE: Maso bez krve - Vanessa podávala Antidotum

Vydáno 29.11.2013 | autor: redakce

Legendární Vanessa. Podle skalních fanoušků jediná opravdová česká EBM kapela. Vznikla na počátku 90. let a po dlouhé pauze udělala comeback v roce 2009. Pak se opět rozpadla a opět dala dohromady na jaře 2013. Ve vyprodaném Rock Café pokřtila nové CD Antidotum, čímž svůj druhý comeback definitivně zpečetila.

LIVE: Maso bez krve - Vanessa podávala Antidotum LIVE: Maso bez krve - Vanessa podávala Antidotum

vanessa 01VANESSA
Rock Café, Praha
28. 11. 2013

"To bude trapas," ozýval se před křtem nejeden zlý jazyk. Vždyť Vanessa už prý nefrčí. Jasně, fanoušci na ni byli zvědaví, takže v roce 2009 vyprodala Vltavskou. Ale kdo přijde na druhej comeback? Tak 250 lidí, ne víc, proto jdou taky do Rock Café a ne do něčeho většího. Kromě toho jsou starý, nemaj na to a fetujou...

Vyprodané Rock Café bylo nejlepším důkazem, jak moc se všichni mýlili. Poslední lístky, které byly ještě k dispozici na místě, zmizely kolem sedmé hodiny. Houf těch méně šťastných, který se od té doby snažil před klubem vstupenky sehnat, byl jasným důkazem, že Vanessa nepatří do starého železa.

Oficiální začátek byl na facebookové události ohlášen "na půl devátou, ale reálně podle Samira," což může znamenat cokoliv, včetně možnosti, že se koncert nebude konat vůbec. Ve skutečnosti to znamenalo odpálení intra v deset. Po krátkém úvodu začal návštěvníky koncertu zpěvák Samir Hauser přesvědčovat: "Já jsem Véna s kudlou, pravačku mám ztuhlou." Hutný temný zvuk dokázal fanouškům, kteří si z většiny ještě pamatovali atmosféru Vanessy z 90. let, že jsou tady správně.

Sestava Vanessy prodělala významnou změnu. Do kapely už nepatří její zakládající člen Daniel Rodný, který se na koncert nepřišel ani podívat. Autorské jádro Samir Hauser a Miroslav Papež aka Moimir Papalescu doplnili Jakub Horák a Jaroslav Stuchlý, kteří byli už u comebacku v roce 2009. S Vanessou nově vystoupil Pavel Litvaj aka Tvzex (Sunshine), který doprovázel většinu skladeb na kytaru. Prý pouze pro účely křtu, ale kdo ví, jestli ho nebudeme mít možnost vidět ještě na dalších show nové Vanessy. Jeho kytarové umění je rozhodně vhodným zpestřením.

Jak už se stalo zvykem, i tentokrát se Vanessa vytáhla s pódiovými dekoracemi, jejichž autorem je Pablo de Sax. Skleněná stěna s otisky rukou od krve, kozí hlava, kachličky, mrtvoly v pytlích... To vše k Vanesse už prostě patří. Bohužel kvůli prostoru Rock Café s nízkým pódiem tyhle designové speciality nemohly pořádně vyniknout a i kvůli kouři zapadly. Show se tentokrát obešla bez typických červů a krve stříkané do lidí. Že by začínalo pořekadlo "na Vanessu jedině s deštníkem" ztrácet smysl? Během prvního comebacku měla Vanessa na pódiu takové speciality jako elektrické křeslo nebo nahou ženu přivázanou ke kůlu. Na křtu desky Antidotum se fanoušci museli spokojit s jedinou živou dekorací: polonahou holkou, která měla místo hlavy diskokouli. Trochu Bonaparte, jinak nuda.

vanessa 11

Od začátku koncertu bylo jasné, že zpěvák Samir Hauser není zcela v pořádku. Od mikrofonu odbíhal do zákulisí nejdříve neohlášeně, pak jen se stručnou hláškou "pauza," kterou se Papalescu snažil zachránit vysvětlením "chtěl zmizet." Uprostřed skladby Holky z gymplu ale přišlo to, na co všichni čekali - Samir si strčil prsty do krku a mezi refrénem a další slokou se přímo na pódiu vyzvracel. Následně to okomentoval strohým: "Jsem nějakej unavenej... Z vás." Po krátkém intermezzu se na pódium znovu vrátil s biblí a převlečený za kněze začal kázat legendární pecku Jimmy Jones: "Dám ti sílu, dám vám sny..."

Speciálním hostem na show Vanessy byl John Fryer, producent desky Antidotum, se kterým už někteří členové Vanessy spolupracovali na posledním albu Bruna Ferrariho, které nese název Vaudeville. Fryer je ve světě známý jako producent raných počinů Nine Inch Nails nebo Depeche Mode. Na křtu Antidota odehrál dvě skladby a pak ho Samir omluvil větou: "On je nemocnej, má chřipku... Já jsem nemocnej jinak!"

Po Flashbacku, který Rock Café zazpívalo sborem, fanoušky Samir ujistil: "Jsem trochu nervózní z toho, kolik je tady lidí. Vezmu si něco na trému." Po několika nesouhlasných zamručeních, které se ze sálu ozvaly, zařval: "Máte nějakej problém? Žijeme ve svobodný prdeli, ne?"

vanessa 07vanessa 10

A jak že se samotná placka křtila? Nijak. Po hodině a kusu koncertu a po dvou přídavcích, které se dostávaly pod kůži a ještě dál, Samir uzavřel: "Díky za příjemnej večer, alou na kutě."

Suma sumárum, comeback Vanessy trapas nebyl. Nebylo to ani panoptikum. Pánové opět dokázali, že to, co dělají, dělají dobře, s energií, charismatem a pořádnou dávkou hnusu, která byla vždycky poznávacím znamením Vanessy. Že jsou plnohodnotná kapela, která dostala přezdívku "legenda českého EBM" právem. Jen to pohrdání fanoušky se někam vytratilo.

Setlist: Intro, Véna s kudlou, Dobře organizovaná tlupa, Chci zmizet, Fuck B, Necro disco, Holky z gymplu, intermezzo, Jimmy Jones, Smutný pán, Flashback, Král noci, Smrad z lidí, Spolkni ďábla, Ahoj, chcípni, Prokopat se ven /// Jedu do pekla, Fízl na speedu

text: Hedvika Pajerová, foto: Mirek Valenta

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít