RECENZE: Nickelback ve znamení hitů a šablon

Vydáno 11.01.2014 | autor: redakce

Nemusíte vlastnit žádné řadové album a celí Nickelback vám mohou pocelovat záď, přesto budete s největší pravděpodobností naprostou většinu skladeb z jejich první výběrovky znát.

RECENZE: Nickelback ve znamení hitů a šablon RECENZE: Nickelback ve znamení hitů a šablon

nickelback bestof COVNICKELBACK
THE BEST OF VOLUME 1
Warner Music
19 trax / 73:30 min

Tracklist: Photograph, How You Remind Me, Burn It To The Ground, Rockstar, Savin' Me, Figured You Out, Too Bad, If Today Was Your Last Day, Far Away, Feelin' Way Too Damn Good, Someday, Never Again, Lullaby, If Everyone Cared, Gotta Be Somebody, When We Stand Together, Animals, This Afternoon, Something In Your Mouth

Budiž uctivým uznáním kanadskému kvartetu, že jeho triumfálnímu tažení éterem první dekády jedenadvacátého století evidentně nelze uniknout. Zároveň to svědčí o nepopiratelné moci nadstandardně vysokého procenta skladeb atakovat povědomí a vítězně se v něm usadit.

Že Nickelback dokáží stvořit skutečně chytlavé hity, jim nelze upřít, ovšem rovněž není možno přeslechnout, nakolik osvědčené postupy bez skrupulí recyklují. A seřadí-li se jejich největší trháky takhle vedle sebe, šablonovitost vynikne ještě výrazněji. Nicméně je to vzhledem k převažující konzumnosti současné povrchní populace vcelku pochopitelné, však také v tomto směru nejsou prvními ani posledními hříšníky. Stalo se přece varovným paradoxem této planety, že navzdory principiálně značně krátkozrakému přístupu realita podobné jednání pozlacuje. Kouzlo Nickelback spočívá ve zručném balancování mezi rockovou dravostí (Burn It To The Ground, Never Again, Animals) a nasládlým odérem popu (Savin' Me, If Today Was Your Last Day, Lullaby), nejlépe když se obě stěžejní ingredience v rámci jednotlivých písní navzájem prolínají (naprostá většina repertoáru). Výrazně pomáhá též vemlouvavý zpěv charismatického Chada Kroegera, i zkušenost, jak dokáže v rockové baladě zapůsobit na city akustická kytara. Spřízněný posluchač dostane co žádá a očekává a nemusí si příliš lámat hlavu s inovacemi.

Pokud jde o obsah alba, neopomněli Nickelback ze své zářné minulosti nic podstatného. Teď jen aby s výběrem č. 2 nepřispěchali dřív než za deset let, až budou mít dostatečně nastřádáno. Skeptický tip, pro mnohé však zajisté radostný: tak dlouho ruka trhu být zavřená nevydrží.

BEST TRAX: How You Remind Me, Burn It To The Ground, Animals
ZKUS TAKY: Stone Sour - Audio Secrecy, Shinedown - Amaryllis, Def Leppard - Songs from the Sparkle Lounge

Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít