LIVE: Rybičky 48 ještě na rokenrol nejsou starý

Vydáno 26.03.2014 | autor: redakce

Zhruba ve třetině turné k nové desce Tohle je rock'n'roll, vy buzny přišlo na řadu město stověžaté, kde Rybičky 48 pokřtily svůj nejnovější počin a představily aktuální koncertní repertoár.

LIVE: Rybičky 48 ještě na rokenrol nejsou starý LIVE: Rybičky 48 ještě na rokenrol nejsou starý

Rybicky 48 live14 14RYBIČKY 48
Lucerna Music Bar, Praha
15. 3. 2014

Křest přilákal do Lucerna Music Baru - na všední den - vcelku hojný počet návštěvníků, které nejdřív rozehřáli By the Way ze Slaného. V momentě, kdy zazněly první tóny pop-punku č. p. 48, přiběhli od barů i poslední opozdilci a přední řady se začaly jako na povel vlnit.

Kutnohorští mají totiž od konce loňského roku v rukávu nové eso - druhé kytary (dříve v rukou Honzy Štrupa) se ujal Michal Brener. Do rozjetého vlaku naskočil pravou nohou, o čemž svědčí jeho "rybí" image i nasazení na pódiu.

Parta kolem "narcise" Kuby Ryby si nikdy nehrála na punkery s vážnou tváří a právě nadhled, s jakým tvoří hudbu i texty, jim dovoluje lecjaký žánrový úlet - třeba country covery v podání Petra Lebedy. Co se v mládí naučíš...?

Rybicky 48 live14 04Zpěvák Kuba Ryba

Když poprvé zaslechnete tvorbu Rybiček 48, asi vás napadne, že jejich písničky vlastně nic neřeší. Na druhý, třetí i desátý poslech si ale uvědomíte, že řeší úplně všechno. Striptérkami Annami a Sexuálními akrobaty je totiž svět posetý, a i když ne každému sedne odlehčená forma, jakou Kuba Ryba a spol. témata předkládá, Bohem zapomenutých dětí lačných po rock'n'rollu je požehnaně. Sestava nepatří mezi prvoplánové hezouny, nepředvádí ohromující kytarová sóla, ani neburcuje společnost, aby se chytla za nos. A právě proto na ně tolik lidí slyší.

Pražský křest proložený hosty (Ota Hereš z Alkeholu a Štěpán Karbulka z Divokýho Billa) ukázal, jak rychle k Rybičkám 48 přilnul nový kytarista, že i přes (ohlášené) zdravotní komplikace frontmana dokážou publikum strhnout a udržet ve varu od začátku do konce a především to, že i v době navoněných klučíků s kytarou a závalu popových uskupení ušitých na míru je stále možné lapit posluchače lasem z kytarové struny.

text: Aneta Holá, foto: Jan Nožička

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít