RECENZE: Klub nepřátel Roberta Kodyma a další vzpomínky Lucie

Vydáno 19.04.2014 | autor: Daniel Maršalík

Skoro se zdá, že Česká televize věnovala rok 2014 kapele Lucie. Ta právě prožívá velký comeback, jaký nemá v naší zemi obdoby. První z deseti pořadů věnovaných čtveřici slavných rockerů se zabýval jejich hudebními začátky, tedy dobou před vznikem Lucie.

RECENZE: Klub nepřátel Roberta Kodyma a další vzpomínky Lucie RECENZE: Klub nepřátel Roberta Kodyma a další vzpomínky Lucie


lucie-066aLUCIE PŘED LUCIÍ

režie: Jan Mudra / 27 minut
vysíláno: ČT ART, 15. 4. 2014

Lucie je bezpochyby fenoménem a slova České televize o kapele, která změnila tvář české pop music, nejsou daleko od pravdy. V porevoluční době jsme tu měli pouze dvě skupiny, které na sebe dokázaly nabalit tak ohromné masy fanoušků a mohly si dovolit realizovat koncerty se zvukovou a světelnou technikou, jakou používají zahraniční hvězdy: Lucii a Kabát. Lucie byla na rozdíl od party kolem Josefa Vojtka vždy o něco originálnější, modernější, intelektuálštější, šarmantnější a nepáchla tolik pivem a cigaretovým kouřem. Jednoduše řečeno: neměla image hospody čtvrté cenové kategorie.

Režisér Jan Mudra posbíral vzpomínky Roberta Kodyma, Davida Kollera, Michala Dvořáka, P.B.Ch, ale také lidí z jejich okolí a sestříhal dokument, prozrazující jakým povoláním se chtěla slavná čtveřice živit v dětství, jaké byly jejich hudební začátky a jak se vlastně spolu potkali.

Dlouholetí fanoušci Lucie se ale moc nových informací nedozví. Téměř všechny historické informace byly totiž popsány buď v knížce Honzy Dědka Lucie:Šrouby do hlavy nebo v Divnoknížce o kapele Wanastowi Vjecy. Pro diváky jsou tak atraktivní spíš příhody, které odvyprávěli lidé mimo Lucii. Úsměv vyvolaly zejména historky babičky Michala Dvořáka o tom, jak svého vnuka k muzice nutila pomocí vyhrožování s vařečkou v ruce, nebo Romana Holého, který zavzpomínal na kapelu Bossanova, ve které působil společně s P.B.Ch a krátce i s Robertem Kodymem. V osmdesátých letech podlehl moderně znějícím syntezátorům a naprosto pohrdal kytarou - právě proto muzikanti Bossanovy založili Klub nepřátel Roberta Kodyma.

lucie-080a

Dokument Lucie před Lucií mohl jít více do hloubky, mohl být protkán více vzpomínkami i historkami více postav, které se v životě muzikantů mihly. I tak ukázal, z jakého prostředí čtveřice výrazných osobností, které si poměrně často během posledních tří dekád vjela do vlasů a dokonce spolu deset let vůbec nepromluvila, pochází.


Půlhodinový film také ukázal, že Lucie vznikla naprosto přirozeným způsobem a vypracovala se cílevědomostí a tvrdým zkoušením a sebezdokonalováním se. V neposlední řadě posloužil film také jako návnada na dalších devět pořadů, které kanál ČT Art na letošní rok přichystal.

15. 04. - Lucie před Lucií
22. 04. - Lucie Tour 90
29. 04. - Lucie Live – Lucerna 92
06. 05. - Lucie – Slunečnice Live
13. 05. - Lucie 20. 05. - Lucie v opeře
27. 05. - Lucie retrovideo
03. 06. - Making of Megakoncert
podzim 2014 - Víš svý... Lucie !
podzim 2014 - Megakoncert Lucie 2014

 

text: Daniel Maršalík

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít