RECENZE: George Michael symfonicky? Vkusně a s elegancí

Vydáno 07.05.2014 | autor: Daniel Maršalík

Praha měla tu čest, že v ní George Michael v létě roku 2011 zahájil Symphonica: The Orchestral Tour. Navíc po celé turné britského zpěváka doprovázel Český národní symfonický orchestr. Intimní atmosféra těchto koncertů je částečně zaznamenána na albu Symphonica.

RECENZE: George Michael symfonicky? Vkusně a s elegancí RECENZE: George Michael symfonicky? Vkusně a s elegancí


George Michael SymphonicaGEORGE MICHAEL

SYMPHONICA
Universal
15 trax/ 65:15

Tracklist: Through, My Baby Just Cares For Me, A Different Corner, Praying for Time, Let Her Down Easy, The First Time Ever I Saw Your Face, Feeling Good, John And Elvis Are Dead, One More Try, Cowboys And Angels, Idol, Brother Can You Spare A Dime, Wild Is The Wind, You've Changed

Už koncerty George Michaela v rámci symfonického turné působily hodně klidně. Zpěvák svůj set pomalejších písní narušoval jen málo, a to buď písní Russian Roulette od Rihanny nebo závěrečnými přídavky Amazing, I'm Your Man a Freedom. Tyto rytmičtější odbočky však na albu Symphonica nejsou. Celý disk si drží víceméně jednu (jazzovou) náladu, což od posluchače vyžaduje vyšší stupeň soustředění než je tomu v případě jeho tradičních nahrávek. Symphonica je zkrátka deska pro zralé publikum.

Symphonica je plná převzatých písní. Britský hudebník sáhl do repertoáru Niny Simone, Eltona Johna, The Police, Rufuse Wainwrighta nebo Terence Trent D'Arbyho. Interpretace George Michaela je ale velmi vkusná, a tak zde neplatí, že originál je vždy lepší. Ze své diskografie oprášil například Praying for Time, John and Elvis Are Dead, Cowboys and Angels nebo One More Try. Tedy vyhnul se všem svým největším hitům, které plní rekapitulující kompilace.

Padesátiletý Michael novým albem opět potvrdil, že patří mezi nejlepší popové zpěváky. Jeho hlas zní čistě a stále má barvu, která fascinuje posluchače už přes 30 let. Brit skvěle pracuje s gradací, ví, kdy má ztišit a kdy naopak nechat vyznít svůj zvučný vokál.


Během Symphonica: The Orchestral Tour se George Michael potýkal s vážnými zdravotními potížemi. Zdá se, že problémy jsou zažehnány a podle desky, která vznikla právě na koncertech se i zpěvákovy hlasivky jeví ve skvělé formě. Zpěvák je co se vydávání desek hodně úsporný, avšak pustí-li už ale něco ven, nese to známky vysoké kvality. Stejně tomu je i u nadčasového alba Symphonica.

BEST TRAX: Praying For Time, Let Her Down Easy, Through
ZKUS TAKY: George Michael - Songs from the Last Century, Sting - Symphonicities, Robbie Williams - Swing When You're Winning

Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít