RECENZE: Karel Kryl na pomoc Polsku

Vydáno 17.05.2014 | autor: redakce

Karla Kryla zná každý zejména díky jeho nejslavnějším písním jako Bratříčku, zavírej vrátka nebo Anděl a jako člověka s aurou oddaného bojovníka proti zlu. Jenže nově vydaná nahrávka jej představuje zcela jinak.

RECENZE: Karel Kryl na pomoc Polsku RECENZE: Karel Kryl na pomoc Polsku


Karel kryl solidarita fullKAREL KRYL

SOLIDARITA
Supraphon
37 trax / 86:02

Tracklist: DISK I: O koncertu, Ręka to most (Ruka je most), Dachau blues, O Polácích, Jarzębiny (Jeřabiny), Die Nummer (Číslo na zápěstí), Varhany v olivě / Organy w oliwie (Ve jménu Humanity!), O německé písni 1, Die innerdeutsche Frage, O revoluční písňové soutěži, Ocelárna (Lichá sobota), Jsem dnes stejen..., Dívka havířka, Nasze pokolenie (Pasážová revolta); DISK II: O Palachovi, Dědicům Palachovým / Milion lepych oczu, O německé písni 2, Der Schimmel, Utichly továrny...,Bivoj, Náš život je tak mnohotvárný... Z ohlasů písní ruských, Plaváček, Lilije (Lilie), Das Zwiegespräch, O ztracené oktávě, Travička zelená, O písních týdne, O výuce Jedůfky, Jedůfka, Federalizační poezie (Hájku, háječku... / Kačena divoká... / Jánošík / Skůtry / Jeden Turčín v Turecku... / Naházel jsem brambory... / Zmeral ma... / Ťava), Vasil, 31. Kolej, O mléku s medem, Píseň o žrádle, O Polsku a Evropě, Elegie

Roku 1982 již Karel Kryl dlouho pobýval v německém exilu a rozhodl se podpořit polské hnutí Solidarita, které se snažilo bojovat s jím nenáviděným komunistickým režimem. Písničkář byl však bojovníkem využívajícím nejsilnějších zbraní. A tou opravdu nejmocnější byla ideologická diverze. A jak mocnou, to můžete posoudit z nově předloženého záznamu. Předem je však nutné říct, že nemá smysl se vyjadřovat ke zvukové kvalitě nahrávky. Ta je dána dobou, na druhou stranu u Kryla nikdy nešlo o zvukovou brilanci a hráčskou dokonalost.

Každý by asi čekal notorické hity, ale tady přichází první překvapení. Očekávané songy tu nejsou. Při výběru playlistu hrála roli síla sdělení a naléhavost, která mohla něco říci polskému lidu. Kryl se tak představuje i s polsky zpívaným repertoárem, ale samozřejmě zazní i čeština a němčina. A dlužno podotknout, že Kryl zpívající německy je pro ucho posluchačovo mnohem menším utrpením, než leckterá česká kapela zpívající anglicky.


Nahrávka boří některé krylovské mýty a stereotypy léta fixované našincům. Není jen mistrem alegorie a břitkého jazyka. Dokáže být i štiplavě ironický a leckdy i zábavný. Ale přes to všechno vždy hluboce sdělný a i v metaforách jasně pojmenovávající problémy. Naléhavost Čísla na zápěstí v němčině se pak mění v něco neuvěřitelného. Stejně jako dává polština nový rozměr Dědicům Palachovým, vzhledem k tomu, že jedna z živých pochodní na protest proti okupaci vzplanula právě v Polsku, kde svou solidaritu se sousedy dal najevo Ryszard Siwiec.

Krylova síla nebyla v brilantním uměleckém projevu - v jeho podání se folkové písničkářství stávalo protestem. Černoši svůj strach z americké společnosti dávali najevo ve vykřičeném blues, ale protikomunistický protest, to byl zejména folk. Důležitou roli hrají v tomto případě i promluvy mezi písněmi, které nesou důležité poselství... Avšak nalijme si čistého vína - dnes je vydání nahrávky z roku 1982 jen historickým dokumentem o jedné smutné době. A můžeme být jen a jen rádi, že většina Krylových písní ztratila na aktuálnosti.

BEST TRAX: Nasze pokolenie (Pasážová revolta), , Dědicům Palachovým / Milion lepych oczu, Federalizační poezie
ZKUS TAKY: Pražský výběr - Straka v hrsti, Plastic People Of The Universe - Půlnoční myš, Hrdinové nové fronty - Na barikádách z popelnic

Petr Bláha
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít