LIVE: Hugh Laurie ordinoval starou americkou muziku

Vydáno 23.07.2014 | autor: redakce

Hugh Laurie, nezapomenutelný představitel podivínského Dr. House ze stejnojmenného seriálu, slaví úspěchy kromě herecké kariéry i jako muzikant. Spojuje však obě profese. Do Brna zavítal v rámci evropského turné k poslední desce Didn't Rain.

LIVE: Hugh Laurie ordinoval starou americkou muziku LIVE: Hugh Laurie ordinoval starou americkou muziku


hugh laurie 07HUGH LAURIE AND THE COPPER BOTTOM BAND

Kajot arena, Brno
23. 7. 2014

Jako muzikant se zapsal do povědomí veřejnosti v roce 2011, kdy vydal bluesové album Let Them Talk. Na aktuální desce Didn't Rain se vydal ještě hlouběji ke kořenům americké hudby. Na koncertě propojil desky obě, přidal něco nového a svůj prostor dostaly i obě vokalistky.

Tomu, že vystoupení bude teatrální, nasvědčovala i scéna na pódiu, která svou stylizací přenášela do časů starého amerického kabaretu. Kromě všech těch opon byly u nástrojů rozesety i dobové lampy, s jejichž světlem se během vystoupení dále pracovalo.

Show začala něco po osmé, kdy si Hugh pokoušel přitáhnout brněnské publikum několika českými větami typu "Jak se máte?", avšak po chvíli laškování v češtině jeho promluvy přešly opět do angličtiny, v nichž sršel vtipem a poprvé se tak projevily jeho herecké dovednosti a smysl pro komično.

hugh laurie 22


Další snahou zapojení publika byl společný refrén staré svižné skladby Let The Good Times Roll. Jako první z alba Didn't Rain zazněla swingová Evenin', v níž se poprvé blýskla éterická trombonistka nečekaně klokotavým zvukem nástroje. Hugh vždy skladbu představil (obvykle slovy, že to je velmi stará píseň od nebo z...) a pak její obsah zpěvem jakoby převyprávěl, emoce v jeho podání kralovala nad melodií. Pěvecká exhibice o to víc dominovala výstupům vokalistek Jean McClain a Gaby Moreno, které se více projevily v písni Day And Night. Gaby Moren zazářila nejvíce v argentinském tangu Kiss Of Fire, v němž se její španělský part skvěle doplňovala s Hughovým anglickým. V průběhu skladby si dokonce odskočil od piana, aby si z kolegyní zatančil. A došlo i na růži.


Kus herectví přidal Hugh i do skladby Send Me To 'Lectric Chair, v níž se Bessie Smith obrací na soudce poté, co zavraždila svou lásku. Role soudce se ujal Hugh, který soudcovským kladívkem odklepal začátek skladby, ženský part pak odzpívala Jean McClain.

Někdy v půlce koncertu se v jejich kabaretu objevil číšník s panáky whiskey, Hugh se dal opět do povídání a vtipkování a vysvětlil, že je to jejich tradice v kapele. Dělal si srandu sám ze sebe, že amatér jako on může vystupovat s takovou kapelou.

hugh laurie 17hugh laurie 13

Kromě vokalistek se ke zpěvu dostala i mužská část kapely, jako vokalisté v další velmi staré skladbě Lazy River, při níž Hugh přesídlil z piana na kytaru a bubeník, saxofonista a kytarista k mikrofonu, aby v tomto komornějším obsazení společně skladbu odehráli, odzpívali a saxofonista krátce odstepoval.


Nabitý setlist obsahoval devatenáct skladeb plus tři přídavky, u nichž se sektor na sezení pod pódiem proměnil v taneční parket. Během více jak dvouhodinového vystoupení zvládl naočkovat Laurie s kapelou celou arénu silnou dávkou tradiční americké muziky, gospelu, swingu a jiných před-jazzových a raně-jazzových žánrů. Přitom do všech stran hlásil svůj amatérismus, který však kompenzuje svým celkově charismatickým projevem a vtipem. The Copper Bottom Band za jeho zády šlape, spíš než na omračující instrumentální sóla se orientuje na show a tvoří tak s Hughem harmonický celek. {vypnoutlink:Kiss}

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít