Blink 182, Placebo i oživlý drak: TOP 7 okamžiků festivalu Sziget

Vydáno 15.08.2014 | autor: redakce

Maďarský Sziget je jednou z nejúspěšnějších a nejnavštěvovanějších hudebních událostí v Evropě. Letošní ročník lákal na jména jako Placebo, Skrillex, Lily Allen, Ceelo Green, Blink 182 nebo Korn. Jaké byly nejzajímavější okamžiky prvních dní?

Blink 182, Placebo i oživlý drak: TOP 7 okamžiků festivalu Sziget Blink 182, Placebo i oživlý drak: TOP 7 okamžiků festivalu Sziget

 

NOSTALGIE S BLINK-182

Sziget den I 32 Blink

Několik dní předtím, než se jich konečně dočkalo i české publikum, vystoupili Blink-182 jako headlineři prvního dne na hlavním pódiu na Szigetu. Dojem tu zanechali rozporuplný. Přestože jejich nesmrtelné kousky jako All the Small Things, What's My Age Again?, Rock Show nebo úplné vykopávky Carousel a Dammit stále fungují, na pódiu chyběla pověstná jiskra a chemie. Trojice známá svými nekonečnými šprýmy tentokrát humorem spíš šetřila. Pravda, o sexu s kýmkoliv a čímkoliv na milion způsobů a balení holek na univerzitní koleji se ve čtyřiceti letech vtipkuje těžko. Pocit autenticity tak nahradila hlavně všeobjímající nostalgie. Na druhou stranu kapelu pochvalme, že na rozdíl od některých hrůzostrašně znějících videí na YouTube neměli Mark Hoppus ani Tom DeLong závažnější problémy se zpěvem, přesněji řečeno s dechem.

 

 

 

SKRILLEX ROVNĚ I ZLÁMANĚ, HOUSE I REGGAE 

Sziget den III-50 atmoPo první velkolepé taneční párty, o níž se postaral Deadmau5, dostal o den později prostor nenápadný chlapík s nápadnými brýlemi a účesem a ještě nápadnějším uměleckým jménem. Skrillex přivezl do maďarského hlavní města materiál ze své první a zároveň poslední dlouhohrající desky Recess a samozřejmě průřez předchozí kariérou, jež mu vynesla celkově šest cen Grammy. Zatímco v Česku na festivalu Rock for People zamířil kvůli nepřízni počasí do velkokapacitního stanu, na Szigetu ovládl svým mixem rovných i zlámaných beatů, housových pasáží i těžký dubstepových dropů celý prostor před hlavním pódiem až do úplných krajů. Mimoděk tak potvrdil, že i takto mamutí festival má své návštěvnické limity. Společně se Skrillexem je třeba vyzdvihnout další elektronické sety: nadchli např. Kavinski nebo The Bloody Beetroots.

 

 

 

PLACEBO NERADI VZPOMÍNAJÍ 

Sziget den III-37 PlaceboSkvělý zvuk, přesvědčivý instrumentální i pěvecký výkon a velmi úsporná komunikace s publikem; podobné koncertní atributy, jaké Placebo předvedli na podzim v pražské Lucerně, vidělo i publikum v Maďarsku. Brian Molko a spol. (základní trojici naživo doplňují další dva muzikanti a jedna muzikantka) zvolili poměrně zvláštní dramaturgii - plnou třetinu koncertního setlistu vyplnil materiál z poslední desky Loud Like Love, další třetinu pak z alba Meds a o zvývajících šest míst v setlistu se muselo podělit vše ostatní. Z prvních třech alb se tak dostalo na pouhé dvě písně, zato nechyběl cover Kate Bush Running Up That Hill. Pocit z místy až chladné profesionality kapely částečně vykompenzovaly upřímné úsměvy, s nimiž se šestice po závěrečném přídavku Infra-Red klaněla na visutém pódiu na všechny světové strany.

 

 

 

NEJEN HUDBOU ŽIV JE SZIGET

Sziget den II-56 drak

Vyjmenovat doprovodné aktivity, které si během sedmi dní na ostrově v Budapešti můžete užít, by vydalo na samostatný článek. Stejně důsledně, jako se pořadatelé starají a přitažlivý a pokud možno čerstvými jmény nabitý line-up, přikládají důraz i na zábavu mimohudební. Mezi všemi těmi dřevěnými houpačkami ve tvaru korábů, oživlými loutkami hrajícími grotesku na třímetrovém bidle, tanečními i jinými workshopy nebo miniaturními uměleckými galeriemi letos největší pozornost přitahuje obří drak. Kovové monstrum vybudované na podvozku nákladního auta kroutí krkem i ocasem, zvedá hlavu, z nichž chrlí páru a jiskry, z očí mu jdou rudé plameny a celou strašidelnou podívanou podtrhuje hudba linoucí se z jeho hřbetu. Parádní kousek!

 

 

 

 

KDE MÁM MANŽELA?

sziget den iv-32  atmo

Na festivalu velikosti Szigetu musí nutně docházet k potkávání umělců, jež spolu v nedávné či vzdálenější minulosti tvořili, nebo si od sebe vypůjčili materiál. Letos se tu takto mohli střetnout např. Korn se Skrillexem a taktéž Kavinski s London Grammar, tedy za předpokladu, kdyby druzí jmenovaní své vystoupení neodřekli. Zcela jinou kategorií jsou pak rodinné sešlosti. Přímo z pražského vystoupení ve Foru Karlín dorazili do maďarské metropole Josh Homme, frontman Queens of the Stone Age a jeho manželka Brody Dalle. Zatímco Brody a její kapela zaujali místo na menší stagei, kde jí uškodily místní zvukové podmínky, QOTSA odpálili svůj set o pár hodin později pod širým nebem ve vší zvukové parádě.

 

 

 

 

BUDAPEŠŤSKÉ GLASTONBURY 

sziget den iv-23  atmo

Zatímco během celého loňského ročníku spadlo na festival jen pár kapek, letos návštěvníci takové štěstí neměli. Po třech slunečných dnech se obloha na celý den zatáhla a téměř celý den propršel. Jinak travnaté, místy prašné plochy na "Ostrově svobody", se tak za pár hodin proměnily v jednu velkou bahenní lázeň. Holinky jsou sice vcelku standardním festivalovým vybavením, avšak na kluzkost bahna ještě nikdo fungující obranu nevymyslel. A tak sebou každou chvíli někdo plácnul do bláta, samozřejmě ke všeobecnému pobavení všech kolem. Někteří pak danou situaci přetavili v přednost a v kalužích pořádali nefalšované bahenní zápasy.

 

 

 

 

MLADÁ MAĎARSKÁ KREV: IVAN & THE PARAZOL 

Sziget den I 08 Ivan

Vedle největších světových hvězd jako Korn, Placebo, Queens of the Stone Age, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis nebo dostali prostor na hlavním pódiu i tři zůstupci domácí scény. Jedněmi z nich byli hned úvodní den festivalu Ivan & The Parazol. Pro mladou pětici šlo navíc o druhý zářez do historie letošního Szigetu - jejich song Together totiž doprovázel promo spoty coby oficiální song festivalu. Že pořadatelé nešlápli tímto výběrem vedle, dokázala kapela i na pódiu. The Rolling Stones stones mínus padesát let, toť stručná charakteristika. Podobný entuziasmus pak Ivan & The Parazol předvedli také v zákulisí během rozhovorů, kdy mimo jiné rozdávali vizitky s přáním okusit koncertní pódium Praze. Vzkaz pro všechny promotéry: doporučujeme!

 

text: Petr Adámek, foto: Čestmír Jíra

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít