RECENZE: Zrní s Kojotem provedou do krajin nad životem

Vydáno 19.09.2014 | autor: redakce

Následujte kojota. Kojot vás provede lesy, vodami, po zemi i po nebi, ale tentokrát ještě mnohem dál. Kladenské Zrní popustilo uzdu fantazii, nahrávalo zvuky i hluky.

RECENZE: Zrní s Kojotem provedou do krajin nad životem RECENZE: Zrní s Kojotem provedou do krajin nad životem


Zrni Nasleduj kojota COVZRNÍ

NÁSLEDUJ KOJOTA
Supraphon
12 trax / 49:02

Tracklist: Deště, Království, Nezoufej icoukej, Následuj kojota, Třesk, Fláknout s tím, Oknem vyletí, komínem vletí, Já jsem tvůj pes, Edárik a Pádik, Luky a šípy, Lazar, Moře

Zrní po dvou letech od povedeného alba Soundtrack ke konci světa vypouštějí do éteru další nahrávku Následuj kojota. Tentokrát se pro inspiraci vydalo dál než do českých luhů a hájů. Cesty je zavedly až do prérií, mezi kojoty a Indiány. Zvuky z toulek po lesích uložili nejen do své paměti, ale i nahráli a posléze zasmyčkovali do beatů, takže deska je experimentální a zvukově bohatá.

Svět tohoto alba je dosud nejhlubší ze všech, které zatím vydali. jednotícím prvkem je téma průchodu mezi realitou a jiným stavem vědomí, čemuž odpovídají i surrealistické texty. Průvodcem desky se po hýkalovi stal kojot, který je podle indiánské mytologie zosobněním šibala a podvodníka, někde bývá považován dokonce za samotného stvořitele světa.

Na rozdíl od minulé desky, kde se do paměti ihned vryly skladby Rychta a Hýkal, nemají skladby na Kojotovi výraznější ambice hitovosti. Od šamanského Deště postupuje filmy inspirovanými skladbami Království a Nezoufej icoukej, v níž zasmyčkovali házení klád a sekání dřeva sekerou. Ústřední skladbou je Následuj kojota, což je vlastně jakási esence celého alba - o hledání nitra, začátku a konce. Psychedelie uprostřed lesa, zvuky kojota. Z jiného soudku je hipísácká píseň Třesk, kde se v refrénu zpívá o tom, že "slunce je obří grep a šťáva pryští." Nejtemnější písní je Já jsem tvůj pes, o psím volání zpátky na živý břeh, ve kterém se objevuje i výrazný taneční elektronický podklad. Za zmínku stojí hostující Nina Marinová, která svým éterickým vokálem doprovodila zpěváka Honzu Ungera v písni Edárik a Pádik.


Když se řekne podzimní deska, zní to často jako klišé. Právě Zrní svou novinkou tohle spojení boří. Následuj Kojota je totiž podzimní deska, jakou chcete - aniž by s vámi po jejím poslechu cloumaly myšlenky na sebevraždu a jiné deprese.

BEST TRAX: Následuj kojota, Já jsem tvůj pes, Moře
ZKUS TAKY: Lenka Dusilová - Baromantika, Bratři Orffové - Šero, Republic of Two - Silent Disco.


Nikola Illeová

6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít