RECENZE: David Bowie může vyučovat moderní dějiny

Vydáno 23.11.2014 | autor: Daniel Maršalík

David Bowie má na kontě 110 singlů, 26 studiových desek a 46 kompilací. Ta poslední se jmenuje Nothing has Changed a její dvoudisková verze skvěle rekapituluje celou Bowieho kariéru pomocí hitparádově nejúspěšnějších písní.

RECENZE: David Bowie může vyučovat moderní dějiny RECENZE: David Bowie může vyučovat moderní dějiny


David Bowie Nothing Has Changed The Best Of David BowieDAVID BOWIE

NOTHING HAS CHANGED
Warner Music
21 + 18 trax

Setlist: Space Oddity, The Man Who Sold The World, Changes, Oh! You Pretty Things, Life On Mars?, Starman (original single mix), Ziggy Stardust, Moonage Daydream, The Jean Genie (original single mix), All The Young Dudes, Drive-In Saturday, Sorrow, Rebel Rebel, Young Americans (original single edit), Fame, Golden Years (single version), Sound And Vision, 'Heroes' (single version), Boys Keep Swinging, Fashion (single version), Ashes To Ashes (single version), Under Pressure (with Queen), Let's Dance (single version), China Girl (single version), Modern Love (single version), Blue Jean, This Is Not America (with The Pat Metheny Group), Dancing In The Street (with Mick Jagger), Absolute Beginners (edit), Jump They Say (radio edit), Hallo Spaceboy (Pet Shop Boys remix) (with The Pet Shop Boys), Little Wonder (edit), I'm Afraid Of Americans V1 (clean edit), Thursday's Child (radio edit), Everyone Says \'Hi\', New Killer Star (radio edit), Love Is Lost (Hello Steve Reich Mix by James Murphy for the DFA Edit), Where Are We Now?, Sue (or In A Season Of Crime)

Úspěch desky The Next Day, kterou se Bowie loni probudil z deset let trvajícího uměleckého spánku, přiměl hudební vydavatelství vydat už šestačtyřicátou kompilaci Davidových písní. Výběr Nothing has Changed chronologicky mapuje umělcovu celou kariéru pomocí nejúspěšnějších singlů. Navíc je zde jedna nová skladba, která z celkového konceptu značně vybočuje.


2CD Nothing has Changed je určeno především pro mladší hudební fanoušky, kteří cítí, že by měli tvorbu Bowieho znát, ale z nějakého důvodu se nechtějí prokousávat jeho obsáhlou tvorbou. Je to výběr, který se podobá dvojalbu Best of Bowie z roku 2002, jen je doplněný o skladby z jednadvacátého století.

Při poslechu této desky by se dali vyučovat moderní dějiny. Stačilo by dodat kontext doby a vzniku jednotlivých nahrávek. Putování časem začíná v roce 1969 písní Space Odity, prvním zářezem na příčce číslo jedna v britské singlové hitparádě. Dále zde posluchači najdou další velmi silné melodie, které žijí dodnes (The Man Who Sold The World, Changes, Life On Mars?). Nemůže chybět vzpomínka na postavu Ziggyho Stardusta, postavu, kterého Bowie stvořil a na čas se v něj proměnil.

Bowie během svého život přičichl k mnoha hudebním žánrům, přesto si uchoval osobitost, za kterou z velké míry může i specifická barva jeho hlasu. Prosluněným soulem ovlivněný je track Young Americans, novou vlnu reprezentuje Bowieho berlínské období s asi nejznámější skladbou Heroes. V osmdesátkách si umělec lehce ulítl v artrocku (China Girl) a discu, respektive post-discu (Let's Dance). Kompilace obsahuje i "šílený" duet s Mickem Jaggerem Dancing in the Street, což je hned po vánočním duetu s Bingem Crosbym Britův asi největší hudební přešlap. S dalších duetů nelze pominout Under Pressure s Queen nebo verze Halo Spaceboy s Pet Shop Boys.


V devadesátkách Bowiemu uhranula elektronika, industrial a jungle. Signifikantní písní tohoto období je singl Little Wonder. Pak nastalo jakési období zklidnění a návrat ke klasickému rocku, které započala skladba Thursday's Child, a jež trvá dodnes. I když novinka Sue (or In A Season Of Crime) je trochu jiná. Jazzová rytmika ale i dechové nástroje jen potvrzují, že Bowie je opravdu hudebním chameleónem, který ani v sedmašedesáti letech nepřestává překvapovat.

Aktuální singl Sue (or In A Season Of Crime) narušuje koncepci svou délkou. Zbylé písně jsou vybrané ve svých single editech a často nepřekračují čtyři minuty. Z tohoto hlediska by se na Nothing has Changed více hodila verze, ke které byl natočený černobílý videoklip.

Zpěvák, který má každé oko jiné barvy, má tak pestrou kariéru, že je opravdu velmi těžké ji zrekapitulovat na prostoru 2CD, přesto lze říct, že tvůrcům se to podařilo. Nothing has Changed se může stát vstupní branou pro dnešní teenagery, kteří teprve objevují hodnotnou muziku. Otázkou je, zda pro dnešní mladou generaci dokáže Bowie být stále kultovní. Má k tomu ovšem všechny předpoklady.

BEST TRAX: Life on Mars?, Space Odity, Heroes
ZKUS TAKY: The Rolling Stones - Forty Licks, Iggy Pop - Playlist: The Very Best of Iggy Pop, David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars


Daniel Maršalík

7/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít